ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag är inte rädd för det svåra"

Katarina Matsson · 6 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Ett sätt att förhålla sig till ekologidiskussionen är att till exempel jobba med företag som har hög kvalitet på sina saker. De sakerna kanske kostar lite mer, men då får folk faktiskt bra betalt och sakerna kan leva länge, säger Monica Förster med sin stol Spoon som hon har gjort för Offecct.  

– Ett sätt att förhålla sig till ekologidiskussionen är att till exempel jobba med företag som har hög kvalitet på sina saker. De sakerna kanske kostar lite mer, men då får folk faktiskt bra betalt och sakerna kan leva länge, säger Monica Förster med sin stol Spoon som hon har gjort för Offecct.   Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

PRISBELÖNT. Det blev ingen volleybollkarriär för Monica Förster, trots att hon som 17-åring tränade fem timmar om dagen under ett utbytesår i USA.– Jag var grym, men jag är 1,62 lång. Det är inte så att jag direkt har en framtida volleyboll karriär framför mig, säger den svenska formgivaren och skrattar.

I stället blev hon en av Sveriges internationellt sett mest prisbelönta och uppmärksammade möbeldesigner, som utsetts till Årets designer av svenska Elle Interiör och just nu ställer ut påStockholms möbelmässa.

I sin formgivning använder hon sig ofta av matematik och fysik, som i lampan på Design House Stockholm som fungerar som Hubble-teleskopet, eller en skål som bygger på ett matematiskt mönster. – Det finns något samband mellan arkitektur och formgivning och matematik och fysik som jag tycker är jättespännande. Det finns något väldigt vackert i båda genrerna.

I Elles motivering beskrivs du som nyfiken och envis, stämmer det?– Ja, jag är otroligt nyfiken och har alltid tyckt att det är roligt att lära mig nya saker. Jag tycker det är roligt med saker som är svåra, jag blir inte rädd för det.

På den internationella nivå där du befinner dig finns nästan bara män, hur har du hamnat i de miljöerna?– Det var de som hittade mig till att börja med. Och det är alltid mycket bättre än tvärtom. Jag är inte så på, jag är lite coolare och låter folk komma till mig.

Det är mycket snack om ”det svenska modeundret” – tycker du att annan svensk design kommer i skymundan?– Nej, jag tror att de hjälper varandra.

Du använder olika formspråk för olika företag?– Jo, det är ett professionellt sätt att förhålla sig till sitt yrke, för jag jobbar ju mot en industri ändå, jag är inte konstnär. Men egentligen ändrar jag inte mitt formspråk, för jag jobbar så mycket inifrån, från mitt hjärta.

Vad är ditt drömprojekt?– Jag skulle tycka det var intressant att komma in på andra samarbeten, med mode, smycken eller parfym. Man kanske kan göra något samarbete med Sida. Det finns många olika vinklar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro