ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag är ju lite känd för min så kallade korv-korv"

Jonas Cramby · 29 Jun 2016
Uppdaterad 29 Jun 2016

Metros Jonas Cramby möter Mange Schmidt och pratar paradrätter.

klar

Artikellänk är kopierad

En paradrätt är en rätt man känner sig helt bekväm med att och laga och som man bara vet kommer blåsa skallen av alla ens gäster. Alla har vi en sådan. Jag frågade Mange Schmidt – rappare, hemmakock och prisbelönt kokboksförfattare – vilken hans är?

– Oj, jag har flera stycken. Mina dumplings har varit ett säkert kort länge och husman känner jag mig alltid trygg med men jag gillar att utmana mig själv så ofta ger jag mig på något nytt och komplicerat istället för paradrätten.

Hur gör man dina dumplings?

– Receptet finns i min bok men kortfattat kavlar man ut en väldigt tunn, enkel deg som man sedan stansar ut runda plättar av. Dessa plättar fyller man med till exempel hackad kyckling blandat med vårlök, ingefära och vitlök. Knyt ihop plätten någorlunda snyggt, ånga, stek eller fritera. Servera en dipsås på ljus soya, mirin, sesamolja och pressad citron till.

Har du någon gammal paradrätt som du inte riktigt kan stå för idag? 

– Alltså, jag är ju lite känd för min så kallade korv-korv. Det är en ugnsbakad falukorv med bland annat pepparsalami instoppad i skårorna på falukorven. Receptet kommer ursprungligen från min farsa och den har fått namnet av Allan Henricsson på PA&CO. Det är väl inte världens kreddigaste skapelse men forfarande en paradrätt som mångas hjärtan smält till.

►LÄS MER: Så vet du när laxen är klar

Var kommer ditt matlagningsintresse ifrån?

– Jag har nog alltid varit intresserad av mat och lagade mina första rätter redan som 7-8 åring hemma i Husby, med varierande framgång ska tilläggas. Sedan började jag jobba extra på restaurang vid 14 års ålder och dessutom är min farsa en hejare på att laga mat. Eftersom man måste äta tre gånger per dag hela livet ut kan man väl se till att göra det till en angenäm upplevelse?

Du vann pris gatumatskategorin i kokboks-vm för din bok ”Streetfood”, kan vi vänta mer sånt?

– Boken kom tvåa i vilket ju är otroligt mäktigt. Jag var på gala med prisceremoni i Kina och grejer. Framöver fortsätter jag mina olika samarbeten, gästspel och liknande inom matvärlden och det finns även planer på att skriva en ny bok. Min rapkollega och vän Petter och jag har snackat om att göra något tillsammans, vi får se vad som händer helt enkelt.

►LÄS MER: Tre snabba snacks att äta i tv-soffan

Har du några tips till hemmakocken?

– Redo för klyschor? Ok, då kör vi: En riktigt bra kniv, var inte rädd för att göra fel, tid, tålamod och kärlek.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro