ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag är mer än ett par bröst

Metro · 24 Jul 2015
Uppdaterad 24 Jul 2015

Foto: Privat


Många kvinnor upplever sexism och objektifiering i vardagen. Jag är trött på folk som visslar, slänger kyssar och glor när jag går lättklädd på stan, skriver Roxana Kozlik.

klar

Artikellänk är kopierad

​Varje kvinna – du, jag, våra mammor eller våra framtida döttrar kommer någon gång i livet att uppleva sexism på grund av det kvinnliga kön som vi bär. Varje dag kommer vi att sexualiseras av män och ett samhälle som ser på oss som sexobjekt och inte riktiga människor med intelligens och känslor.

Missförstå mig inte, jag generaliserar inte kring alla män. Jag riktar mig mot dem som tror sig ha rätt att ha sex med mig mot min vilja bara för att jag har en kort kjol på mig. Jag är trött på dem som visslar, slänger kyssar och kollar extra mycket på mig när jag går lättklädd ute på stan. Hur många gånger har vi inte känt oss obekväma i vissa kläder när äckliga gubbar stirrat på våra bröst?

Könsnormer och maktordningar är vanliga fenomen i dagens samhälle och jag tror inte att något land är fullkomligt jämställt. Hur lika löner kvinnor och män än har så kommer det ständigt att finnas en nedvärderande kvinnosyn. Det är kvinnan som kommer att sexualiseras och objektifieras, inte mannen. Det beror bland annat på det sexistiska bildspråk som används dagligen i media och reklam. Det finns även män som sexualiseras och objektifieras, men det är i större utsträckning kvinnor som framhävs och utsätts, vilket också kan ses som ett demokratiproblem.

Ytterligare exempel är människohandel, prostitution, strippklubbar och andra former av sexuell exploatering som ger uttryck för en patriarkal kvinnosyn. Sexualiseringen av det offentliga rummet har påverkat människors syn på kön och förstärkt en föreställning om kvinnor som varor som kan konsumeras.

Jag är trött på systemet som släpper våldtäktsmän fria och beskyller offren för deras klädsel eller alkoholintag. Jag förstår inte hur man kan tillåta män att sexualisera kvinnor på detta vis och måla upp en bild av att det är okej att våldta om kvinnan ser för inbjudande ut. Jag tror inte att alla män har en våldtäktsmentalitet i sig, men våldtäkt handlar inte om nakenhet eller sex, det handlar om att utföra makt mot en annan person som är försvarslös i situationen.

Samhället har objektifierat kvinnor på så vis att man tagit bort kvinnans subjektivitet och gjort henne till ett föremål, ett redskap för någon annan. Även män framhävs i media och reklam ur sexuella synvinklar, men de är fortfarande subjekt. Det är kvinnan som framställs som ett föremål, en docka utan egna känslor, tankar och värde bortom det yttre. Kvinnan recenseras, värderas och plockas isär, det är endast hennes kropp som är i fokus. Hennes värderingar är alltid irrelevant i jämförelse med det yttre.

Jag vill motverka den skeva kvinnosyn som samhället har skapat och se till att nästa generation unga kvinnor inte kommer att uppleva sexism dagligen. Jag är trött på att endast ses som ett sexobjekt, ett passivt föremål, och inte som en aktör, bara för att jag är kvinna.

Roxana Kozlik

Läser inriktningen ekonomi-juridik på gymnasiet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro