ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag är stolt över vår drottning”

Åsa Mattsson · 27 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Monica Dahlström-Lannes hoppas att engagemanget sprider sig i kungahuset

klar

Artikellänk är kopierad

ENGAGEMANG. Drottningens fråga ”Vad har vi för män?” på en utställning om trafficking har fått massor av positiv respons. – Jag är stolt över vår drottning. Nu väntar vi bara på att också kungen engagerar sig, säger Monica Dahlström-Lannes, barnrättsaktivist och före detta vålds- och sexualbrottsutredare hos polisen.

Drottningar sitter ofta vid barns sjukbäddar och får blombuketter av barn, medan kungar marknadsför näringslivet. Men drottning Silvia går mycket längre, är betydligt mer aktiv, påläst, engagerad och inte minst modig när hon försvarar barns rättigheter.

”Vad har vi för män?” frågade hon i samband med en utställning på temat trafficking i Göteborg förra helgen. Drottning Silvia är mycket upprörd över de sexuella övergrepp som barn och kvinnor utsätts för. I dag har drottningen chansen att göra en ny markering. Tillsammans med bland andra justitieminister Beatrice Ask och riksåklagare Fredrik Wersäll deltar drottningen i en kunskapskonferens om barnsexhandel som barnrättsorganisationen Ecpat anordnar i Stockholm. Drottning Silvia är Ecpats beskyddare.  – Jag är stolt över att vi har en drottning som vågar säga ifrån och stå upp för barns rättigheter, medan många andra kungligheter ofta håller tyst och nöjer sig med att le, säger Monica Dahlström-Lannes, en av Sveriges främsta experter på sexuella övergrepp mot barn.

• Står vi inför ett genombrott i kampen mot trafficking?– Jag hoppas det. Vi har ju lyft fram offren, de utsatta barnen. Men nu fokuserar vi på förövarna. För utan efterfrågan, ingen sexhandel. Så drottningens fråga är verkligen befogad.– Nu väntar vi bara på kungen. Vad fantastiskt det vore om han offentligt tog avstånd från män som misshandlar kvinnor och våldtar barn och aktivt gav stöd åt män som arbetar för barnrätt och kvinnofrid. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro