ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag är uppriktigt ledsen för detta"

Anneli Wikström · 12 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

 Nu svarar Liza Marklund på kritiken mot hennes bok ”Gömda”.– Om folk känner sig lurade är jag uppriktigt ledsen för detta, säger hon.Journalisten Monica Antonsson hävdar att det är saker i Liza Marklunds bok ”Gömda” som inte är sanna och som aldrig ägt rum. Hon har därför gett ut ”Mia- sanningen om Gömda” som motbok.Liza Marklund har tidigare bara ytterst kort kommenterat Monica Antonssons utspel men tar nu bladet från munnen.– ”Gömda” och ”Asyl” är filtrerade genom mig som författare. Jag har återgett, i gestaltad form, den berättelse som jag har fått av en annan person. Om människor har uppfattat att ”Gömda” och ”Asyl” är korrekta ner i minsta detalj, då känner de sig förstås lurade. Jag är uppriktigt ledsen för detta, skriver hon på debattsajten Newsmill.Hon medger att det istället för ”En sann historia” som det står på boken borde ha stått ”bygger på en sann historia”.– Av all den kritik som framförts är detta den jag har tagit till mig. Att boken är en gestaltad berättelse, inte något reportage, är alltså inte så uppenbart som vi trodde.Liza Marklund radar därefter upp en rad saker där Monica Antonsson har skrivit fel om henne. Det är faktafel som att ”Gömda” gavs ut år 2000 och inte år 1999 som Antonsson skriver. Uppgifterna om att ”Gömda” var Lizas genombrottsbok och att hon byggt hela sin karriär är också fel säger Liza.– ”Gömda” sålde ingenting när den först publicerades. Den började sälja först efter att jag skrivit två bästsäljande deckare vilka är betydligt mer framgångsrika än dokumentärromanerna.

Till sist vill Liza Marklund framhäva flera saker i ”Gömda” som hon säger är fakta i målet. Hon skriver i sin krönika på Newsmill att Marias ex-man, mannen med de svarta ögonen, misshandlade Maria gång på gång och att han är dömd för tre av gångerna.

Han har trakasserat hennes nya familj vilket hon menar har konstaterats i domstolsbeslut. Det finns också, enligt Liza, domstolsbeslut på att Maria och hennes familj måste flytta från Sverige för att kunna leva ett normalt liv.– ”Gömda” och ”Asyl” är hennes berättelse, ingen annans. Den är en djupt subjektiv bild av en hotad och misshandlad kvinnas helvete. Att den inte delas av de människor som förföljde henne, oavsett vilka de är, torde knappast komma som någon överraskning, konstaterar Liza i sin krönika.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro