ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag behövde stanna av och lära känna mig själv"

Hugo Ewald · 25 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015

Foto: Henry Lundholm


2009 var Tove Styrke 16 år och lyckades inte vinna Idol. Men nu, sex år senare är hon större än någonsin. Musiken på den nya skivan Kiddo är mer sprudlande och experimentell än någonsin, och nu väntar det stora internationella genombrottet.

klar

Artikellänk är kopierad

Din nya skiva ”Kiddo” har hyllats både i Sverige och internationellt. Hur känns det att nu vara en internationell artist?

– Det är jag inte egentligen. Jag är verkligen i början av det jag håller på med. Även här hemma känns det som en förstaskiva eftersom det har gått så länge sedan jag släppte ett album sist. Allt känns väldigt kul och nytt. Det är så många "första" jag får prova på. I maj var vi till exempel i USA i tre veckor och gjorde en turné från kust till kust.

Kiddo är ju verkligen överallt musikmässigt, hur skulle du själv beskriva den?

– Det är en väldigt personlig skiva. Det var ett av målen jag hade när jag påbörjade arbetet med den. Min största utmaning var att våga skriva ur ett mer personligt perspektiv och verkligen försöka sätta ord på det som pågår inuti mig. Men sedan är den också väldigt lekfull soundmässigt. Jag ville inte sätta några ramar för hur det skulle låta. Med varje låt försökte jag hela tiden plocka fram det som jag tyckte var kärnan i låten och stärka det så mycket som möjligt med produktionen. Varje låt blir en egen historia. Och man får hålla tummarna att det håller ihop och fungerar som ett album.

Vad inspirerade dig när du gjorde skivan?

– Skivan är lika influerad av andra saker än musik som den är av musik. Till en början var jag väldigt inspirerad av filmer. "Kill Bill" är en av mina favoritfilmer, den var en stor inspiration och en av anledningarna till att skivan heter Kiddo. Men också Samuraifilmer som Shogun Assassin. Ofta har jag också skrivit på ett sätt som är ganska visuellt. Jag har ofta föreställt mig som en scen eller en bild i huvudet och sedan försöker jag skriva musik som jag tycker passar till det. Det blir lite som att jag gjort filmmusik fast det inte finns någon film!

Din nya skiva är ju väldigt annorlunda än din första, är den här skivan ”mer dig”?

– Ja, det måste jag säga att den är. Men jag tycker väldigt mycket om den första skivan, ingen skugga över den. Jag är faktiskt fortfarande helt förbluffad över att jag lyckades ro ihop en så bra popskiva när det var det första jag överhuvudtaget gjorde, jag hade aldrig skrivit musik innan. Det var då som jag kom på att jag kunde skriva melodier.

Jag satt och spelade ditt internetspel Kiddo Game [som går att spela på kiddogame.com] förut, hur kom det till?

– Jag tänkte att det var ett kul sätt att förlänga albumupplevelsen på. Man kan lyssna på musiken på ett helt annat plan och jag kan på ett helt annat vis dela med mig av hur min värld ser ut och vad jag tänker på.

Vad lärde du dig under din time-out?

– Jättemycket. Jag fick ut så otroligt mycket från den pausen, jag hade inte gjort det är albumet om det inte vore för att jag tog mig tid för att bara få vara. Jag hade varit i ett och samma sammanhang sedan jag var sexton och jag behövde stanna av och lära känna mig själv, för jag hade inte riktigt haft tid för det och reflektera över mig själv och vad det är för värld jag lever i. Det har också kommit väldigt mycket texter och melodier ur det.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro