ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag blir hängd i närmsta julgran om den inte håller måttet”

Karolina Skoglund · 17 Dec 2013
Uppdaterad 17 Dec 2013

Det blir en fjärde "Millennium"-bok. Det stod klart i dag. Men det är inte det manus som Stieg Larsson hade påbörjat som ligger till grund för boken. I stället är det en helt fristående bok signerad "Jag är Zlatan"-författaren David Lagercrantz.

klar

Artikellänk är kopierad

David Lagercranrz ska fortsätta historian om bland annat Lisbeth Salander, här t h gestaltad av Noomi Rapace.
David Lagercranrz ska fortsätta historian om bland annat Lisbeth Salander, här t h gestaltad av Noomi Rapace.Foto: TT & All Over Press

Författaren David Lagercrantz, som bland annat skrivit succéboken ”Jag är Zlatan”, skriver den fjärde boken i Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi.

– Man ska alltid skriva bra böcker men i det här fallet är det ännu viktigare. Jag blir hängd i närmsta julgran om jag kommer ut med något som inte håller måttet efter hans succé. Det får inte hända. Så jag känner en enorm prestationsångest.

Boken skrivs med ett helt nytt manus och har alltså inget att göra med det manus som Stieg Larsson hunnit påbörja innan han dog att göra.

– När jag fick förslaget i höstas var det första jag tänkte ”men så kan man inte göra”. Men det här har föregåtts av långa diskussioner med Nordstedts och Stieg Larssons familj, som äger rättigheterna. Jag kände att allt stämde och då bestämde jag mig för att göra det.

– Ingen ska tro att jag nu bara ska tjäna pengar på hans namn. Jag har det gott ställt efter boken om Zlatan så det har ingenting med det att göra. Jag vill förvalta hans författarskap och skriva en bra bok. Jag kommer att slita blodet för att göra det.

Enligt David, som började skriva på boken redan i höstas, kommer alla huvudkaraktärer som utgjort de första tre böckerna även att finnas med i den fjärde, som beräknas komma ut i augusti 2015.

– Det är fantastiskt att det finns så fina karaktärer serverade. Det är en enorm hjälp. Jag önskar att jag hade skapat dem själv.

Att en fjärde bok nu släpps går däremot emot Stieg Larssons vilja. Åtminstone enligt Eva Gabrielsson, som levde med honom i 30 år innan han dog. Efter en omdiskuterad tvist förlorade hon rättigheterna till Larssons arv, som nu förvaltas av hans bror och pappa. 

– Han lät aldrig andra avsluta grejer åt honom. Och det är faktiskt inte rätt att författares  originalidéer ska kapas om de råkar illa ut eller dör. Men det är precis vad man gör nu. Det blir industri av det i stället för kultur, säger Eva Gabrielsson. 

Vad säger du om att Eva Gabrielsson vänder sig mot detta, David?

– Jag har all sympati i världen för Eva Gabrielsson. Jag hoppas på alla sätt att det kommer att ske en uppgörelse och att man kommer att komma överens.  

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro