ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag borde fått Piraten"

Metro Riks urban brådhe · 6 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Jag borde fått Piraten" Björn Ranelid om saker han sagt, gjort och skrivit ­ och inte fått metro Stämmer det att du sagt att "barnen blir gladare av att pappa kör en snygg Jaguar"?

­ Ja. Det är klart att barnen tycker det är roligt att sitta i en vacker bil. Du har ställt upp i en annonskampanj för ett klädmärke. Varför?

­ Jag tog inte emot pengar, ingen stajlning, ingen sminkning. Fotograferingen tog 25 minuter. Jag ställde upp för att jag fick skriva texten på min tröja: "Du skall bära ditt barn som den sista droppen vatten". Du har skrivit 17 romaner, men din debutbok från 1983, "Den överlevande trädgårdsmästaren", tog allra längst tid att skriva. Tvekade du inför att bli författare?

­ Den tog 14 år att skriva och jag övade mig under tiden i olika stilarter. Det tog så lång tid för att jag tog uppgiften på sådant stort allvar. Du skriver och talar gärna om stora, innerliga känslor. Tar du med i beräkningen att den ironiska generationen ska hoppa på dig?

­ Inte tidigare, för jag var naivt, konstruktivt oskuldsfull. Jag trodde människor skulle vara vänliga mot mig eftersom jag försöker vara öppen och anständig. Jag räknade inte med att de skulle komma från sidan, sticka dolkar i ryggen på mig och ljuga om mig. Nu vet jag det och jag vill inte ha med dem att göra. Du har fått 13 utmärkelser för ditt författarskap. Är det någon du saknar?

­ Jag borde ha fått Piratenpriset, men de har bestämt att jag inte ska få det. Nu ger de priset till danska jazzmusiker och konsertpianister, men jag är den som har skrivit mest om Österlen. Din nya roman heter "Hjärtat som vapen" och kommer i september. Beskriv den med tre meningar.

­ Det är den längsta och kortaste resan som en människa kan företa sig, och den sker mellan ögat och hjärtat, och däremellan krävs inget visum och inget pass. Det är en bok om fred och frid. Där börjar alla krig på jorden, i människans själ, som inte väger någonting. På din hemsida kommenterar du kritik du fått, och du har varit väldigt upprörd över en av Expressenkolumnisternas skriverier om dig. Varför bryr du dig?

­ Jag har aldrig bemött hennes synnerligen obegåvade lögn om min kropp, nämligen att jag skulle ha rakat mina armar. Det skrev hon på uppdrag av Expressens kulturchef Per Svensson, som nu har en Jaguar han inte kan köra. Du är inte bara författare och estradör, du är musiker också, i gruppen Tales. Vad bidrar du med där?

­ Jag improviserar recitationer. Men journalisterna skriver inte om mina framträdanden. Du har sagt att du har ett visst mått av mod och egensinne. Upplever du några nackdelar med det?

­ Människor som bara ser och hör mig korta stunder kan få väldigt konstiga uppfattningar om mig. Men det bjuder jag på.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks urban brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro