ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Metro · 13 Aug 2015
Uppdaterad 13 Aug 2015

Foto: Privat


Den som väljer att inte dricka alkohol får räkna med att ständigt försvara sitt val. Men bara för att man inte gillar att supa är man ingen tråkig person, skriver Elin Persson, som uppmanar folk att acceptera att alla är olika.

klar

Artikellänk är kopierad

Att dömas av förutfattade meningar, eller att gång på gång bli ifrågasatt på grund av ett personligt val man gjort, ger ingen positiv känsla i kroppen. Detta är något som många som valt att avstå från alkohol kan relatera till. Känslan av att upprepade gånger behöva förklara, och även försvara, sitt val, då vissa tycks ha svårt att acceptera det faktum att människor gör olika val i livet.

Jag dricker inte alkohol, och har aldrig gjort, men något av det roligaste jag vet är att gå på fest, eller på krogen, och dansa tillsammans med mina kompisar. Ofta när jag beställer något alkoholfritt i baren kommer någon okänd person fram till mig och berättar hur tråkig jag är som inte dricker. Min stora fråga är: varför? Jag dansar, sjunger, pratar och festar lika mycket som alla andra. Den enda skillnaden är det jag har i flaskan.

Under gymnasietiden var det ganska tufft, psykiskt, att vara den som gjort valet att inte dricka. Att inte bli bjuden till fester på grund av detta var något som jag fick vänja mig vid. De flesta antog att jag inte skulle tillföra så mycket, men när jag väl blev bjuden fick jag chansen att visa hur kul man kan ha, trots att man är nykter.

Med tiden har jag lärt mig att strunta i de obefogade kommentarer som jag får, och istället fokusera på att ha roligt tillsammans med mina kompisar när vi festar. I dag får jag även positiva ord när jag berättar att jag valt att avstå från alkoholen, vilket glädjer mig.

Jag har absolut ingenting emot dem som väljer att dricka, men jag önskar att alla som har problem med människor som inte dricker skulle kunna tänka om. Att anta att en person är tråkig bara för att han eller hon inte dricker alkohol är otroligt trångsynt enligt mig, för vad har det med alkoholen att göra, egentligen?

Efter årets Storsjöyra i Östersund valde jag att posta ett inlägg på Facebook angående att festa nykter. Jag berättade att jag under fem kvällar varit där och festat, och att jag under alla kvällar fått höra kommentarer som på ett eller annat sätt syftade på att jag var tråkig som inte drack alkohol. Detta inlägg fick stor spridning i hela landet, och jag fick många meddelanden och kommentarer från människor som kände igen sig i det jag hade skrivit.

Det gav mig lite blandade känslor. På ett sätt var det skönt att känna att jag inte är ensam om problemet. Samtidigt kände jag irritation över att någon över huvud taget ska behöva känna så här. Man ska inte behöva försvara sig för att man har valt att avstå alkohol, eller behöva bevisa att man kan ha roligt bara för att man är nykter.

Jag tycker att det är helt okej att fråga varför jag gjort valet att inte dricka, då det faktiskt inte är så vanligt, men jag har märkt att människor ofta förväntar sig en anledning. Vissa kanske har en anledning, men jag har ingen. Jag har bara valt att avstå, då jag inte känt något behov av att dricka.

Alla människor ska ha rätt att göra sina egna val gällande alkohol. Vare sig valet blir att dricka, eller att låta bli, så ska man bli respekterad för detta. Så våga stå för ditt val och kom ihåg: man kan vara rolig, och ha roligt, utan alkohol!

Elin Persson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro