ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag fick en kvinnlig medelålderskris"

Ulrica Widsell · 25 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Moderna kvinnor som gör karriär, bestämmer över sina liv och sin sexualitet – får de betala ett pris för friheten?Filmaren Jennifer Fox har låtit kameran rulla under samtal med kvinnor världen över.Jennifer Fox berättar självbiografiskt och utlämnande om sitt eget liv som självständig kvinna i 40-årsåldern i New York, med vänner och komplicerade kärleksrelationer. Tittaren får också flyga med Jennifer långt bort från stortstadslivet, till kvinnor i andra länder och kulturer.– Min första tanke var att göra en film om hur kvinnor pratar med varandra. Att sätta in mig själv i filmen kom jag på sedan. Det var en kvinnlig medelålderskris. Jag var inte gift och hade inga barn. Jag behövde hitta min plats i världen, säger hon.

Någonstans efter 30 förväntas en kvinna ”stadga sig”.– Då blir det i stället något tragiskt att vara ensam kvinna. Och även om man har pojkvänner är man singel i andras ögon för att man inte gift sig. Serien tar också upp dilemmat att vänta med barn och familj, samtidigt som den biologiska klockan tickar. När Jennifer vid 42 års ålder blev gravid och fick ett missfall hamnade hon i en personlig kris.– Delar av serien handlar om det, andra delar om kön och makt och mäns dominans. Det här är frågor som alla kvinnor i världen delar utifrån vårt kön, oavsett land, klass eller kultur.

Som ung ville hon fly från familjemönstren, där flickor är fina, duktiga och helst oskulder när de gifter sig. – Jag kämpade emot de traditionella värderingarna.Ett kärleksförhållande innebär generellt alltid kompromisser, och anpassning. Priset för total frihet är ensamhet. – Att vara helt fri är på ett sätt att ställa sig utanför samhället, hitta sin egen väg. Även här i väst är det så, att ju mer vi frigör oss från traditionella roller, desto ensammare blir vi. Även här bygger samhället på familjen och äktenskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro