ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag förstår inte varför folk blir så upprörda”

Henry Lundholm · 5 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Gardell har inte bara skrivit en bok om Jesus, han har också dragit i gång en egen missionsrörelse. Boken ”Om Jesus” följs nämligen upp med kurser och studiecirklar.  Men det finns de som rasar och kallar honom för hädare.

Det som förargat är att den frikyrklige ”teologen med Tourettes syndrom”, som Gardell själv kallar sig, förstör själva varumärket Jesus. Boken sammanfattar de senaste forskningsrönen och menar att Jesus kanske var en kortväxt, tandlös, obildad man.– Jag förstår över huvud taget inte varför folk kan bli så upprörda. Jesus levde ju inte i

Folktandvårdens tid. Boken påstår inte heller att Jesus var analfabet, men den säger att du måste våga tänka tanken. Jag tycker att det är betydligt mer upprörande att Jesus hela tiden tänks som en anglosaxisk vit man med blåa ögon och ljust hår.

Men vad är grejen med ”Om Jesus”? Varför har du skrivit den?– Min mor, en from frikyrklig kvinna, lärde mig: ”Jonas, man ska inte ljuga, man ska alltid tala sanning. Man ska söka sanningen”. Och det är vad jag gör. Den invanda bilden av Jesus som vi uppfostrats med är inte sann och det går ganska lätt att visa.

Det finns inga ögonvittnesskildringar. Det finns inga historievetenskapliga bevis på Jesus existens.– Nej, nja, men en hel del av det som vi vet om Jesus är mer belagt än vad man kan slå fast om många av de romerska kejsarna. Naturligtvis är det så att allt som en gång varit är en grad av sannolikhet. Jesusforskningen under de senaste 20–30 åren har varit sociologisk. Man har tittat på hur samhället såg ut och fått fram en trolig bild av hur Jesus kan ha sett ut.

Det är inte så att du under de tolv år du arbetat med boken plockat lite här och var efter vad som passar in i din världsbild?– Nej, nej, nej. Jag har varit noga med att inte bara läsa forskare som passar mig och den bild av Jesus som jag vill ha och hoppas på.

Mark är katolik. Är hans bild av Jesus annorlunda?– Jag höll på att säga att anledningen till att han är katolik är att katolska kyrkan i Kungsträdgården ligger så nära NK, haha. Jag vet inte riktigt vilken Jesus Mark har, men jag utgår från att den är sympatisk. Han kör på trevlighetsargumentet. Han tycker att boken är svår och har inte läst färdigt ännu. Men han kämpar och snart ska det bli husförhör.

klar

Artikellänk är kopierad

Henry Lundholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro