ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag förstod att det här är slutet"

Anneli Wikström · 9 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska Anna-Maija Stefanides var en av 18 som överlevde flygkraschen i Madrid i augusti. Nu berättar hon om katastrofen som tog 154 människors liv.Det var den 20 augusti i år som Spanairplanet JK5022 skulle lyfta från Barajasflygplatsen i Madrid för att flyga till Kanarieöarna. Svenska Anna-Maija Stefanides, 56, var en av passagerarna och när planet kraschade vid andra startförsöket var hon en av 18 överlevande. Olyckan tog 154 människors liv.

På söndagsmorgonen besökte Anna-Maija ”Nyhetsmorgon” där hon berättade om sina upplevelser. Bland annat säger hon att hon förstod att de skulle krascha. – Jag hann tänka. Hon som satt bredvid mig, vi kunde inte prata eftersom hon pratade spanska, men vi tittade på varandra precis innan. Vi hade ögonkontakt. Jag förstod att det här är slutet. Jag känner att de inte får upp farten och tänker ”hur lång kan startbanan vara?” När jag förstod att det skulle gå fel tog jag armarna över huvudet och la huvudet i knäna. Jag tittade åt sidan och såg hur folk flög upp. Jag trodde de reste sig men de flög ju upp. Stolarna flög iväg. Sen var det en smäll och jag kommer inte ihåg något mer.

Men för Anna-Maija var det inte slutet. Hon hade en osannolik tur. Hon slungades ut ur planet, då dess kropp bröts i flera delar, och hamnade i ett vattenfyllt dike. Diket hade enligt räddningspersonalen stått torrt fram tills två dagar innan olyckan. Det räddade antagligen Anna-Maijas liv.

När hon vaknar till sitter hon fastspänd i stolen med vatten upp till axlarna. Hon lyckas knäppa lös bältet och känner då hur stolen försvinner. Sen börjar hon också sjunka. Hennes ben sitter fast och hon inser att hon kan drunkna. En tom flygstol ovanför henne blir hennes räddning. Den håller hon sig fast i för att undvika att drunkna. Anna-Maija tittar på klockan som har stannat på kvart i tre. Runt henne utspelades scener som var fruktansvärda.– Det var vrakdelar överallt. På min vänstra sida fanns den blåa vackra himlen. Solen värmde. På höger sida var det bara kaos. Det var fruktansvärt. I närheten satt en liten pojke som satt framför mig på flyget. Han ropade efter mamma och pappa och en bit bort fanns en yngre man. Det var vi tre som levde där, berättar hon i ”Nyhetsmorgon”.

Efter ett tag kom hjälpen. Två brandmän hjälper Anna-Maija upp ur vattnet och när hon inser att hon kommer att överleva katastrofen skriker hon högt ”det här är inte sant!”.

I dag mår Anna-Maija bra, säger hon själv. Hon berättar i programmet att det är tack vare att hon fått bra hjälp. Bilden av alla döda människor runt henne var svårast att bli av med. – Jag ser det fortfarande men det är inte ett trauma längre, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro