ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Jag gör skillnad varje dag och är stolt över varje insats jag gör”

Sara Schröder · 5 Maj 2017
Uppdaterad 19 Maj 2017
En av de många sakerna som Susanna Mateus Gloria älskar med sitt jobb är att hon lär sig nya saker hela tiden och att ingen dag är den andra lik.

En av de många sakerna som Susanna Mateus Gloria älskar med sitt jobb är att hon lär sig nya saker hela tiden och att ingen dag är den andra lik. Foto: Julia Sjöberg


Med en stor portion ödmjukhet, empati och tålamod möter Susanna Mateus Gloria de äldre på demensboendet. Hon berättar om en arbetsplats där samarbete, värme och glädje genomsyrar dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Som en sten i bakhuvudet som ligger och tynger. En känsla av att det susar i huvudet. Att förklara för en demenssjuk varför obehagskänslorna finns där, är inte det lättaste. Undersköterskan Susanna Mateus Gloria som jobbar på ett demensboende berättar om vikten av att möta de boende där de är, i stunden.

– Det är en nödvändighet. Att vifta bort oro med raka svar och orosdämpande medicin ger inga hållbara lösningar. Att slänga sjukdomen i ansiktet på en demenssjuk person skapar bara mer oro. Att i stället exempelvis föreslå lite vila för det har varit en lång dag, skapar det lugn vi eftersöker.

Utvecklande yrke

Susanna har jobbat som undersköterska i sju år. Hon skolade om sig från barnskötare och har aldrig ångrat sitt val.

– Jag är där jag vill vara och älskar mitt jobb. Jag lär mig nya saker hela tiden och ingen dag är den andra lik. Mitt jobb är både jätteroligt och dessutom viktigt. Jag gör skillnad varje dag och är stolt över varje insats som jag gör. Det allra bästa är allt jag får tillbaka i form av uppskattning och de stunder då jag når fram till den äldre. De stunderna är fantastiska.

Det finns olika typer av demens som drabbar på olika sätt, men gemensamt är att det sker en celldöd i hjärnan så funktioner som minne, tal och logiskt tänkande skadas.

– Visst måste vi som vårdare ha tålamod, men det handlar mest om att vara lyhörd. Alla är individer och vi jobbar alltid personcentrerat där vi frågar oss själva vad vi behöver göra och vem vi gör detta för. Målet är alltid att individen ska må så bra som möjligt.

Forskning för framtiden

Just nu deltar Susannas arbetsplats i ett forskningsprojekt, ”Ett personcentrerat förhållningssätt i praktiken”. Studien undersöker hur ett arbetssätt med patienten i centrum påverkar både de äldre och personalen.

– Vi har alltid jobbat patientcentrerat, men forskningsprojektet har hjälpt oss att ytterligare lägga fokus på hur vi arbetar och att göra arbetet gemensamt. Det viktiga är alltid att uppnå så bra resultat för individen som möjligt, inte vem som gör vad i arbetsgruppen. Projektet är väldigt utvecklande, både för oss som arbetsteam och för mig som individ.

Gör som Susanna Mateus Gloria och sök ett utvecklande jobb inom vård och omsorg i Göteborg. Foto: Julia Sjöberg
Gör som Susanna Mateus Gloria och sök ett utvecklande jobb inom vård och omsorg i Göteborg. Foto: Julia Sjöberg

Vården planeras utifrån den äldre

Helle Wijk är forskningsledare för studien och påpekar att det krävs både kompetent personal och ett strategiskt ledarskap för att kunna jobba personcentrerat.

– Ett personcentrerat förhållningssätt bygger på en relation mellan vårdaren och den äldre personen. Utifrån den äldres livsberättelse planeras vården och omsorgen, i möjligaste mån tillsammans med den äldre. I studien tittar vi på vilka faktorer som påverkar införandet av ett mer personcentrerat arbetssätt och vilka effekter det får på äldres orossymptom samt hur det påverkar personalens arbete. Denna typ av studier saknas i dag inom den kommunala äldreomsorgen.

Vad hoppas du studien ska ge?

– Om resultatet visar att de äldres oro minskar och arbetstillfredsställelsen ökar bland personalen kan man anta att införandet av det personcentrerade arbetssättet bidrar till denna förbättring, säger Helle Wijk.

pil
Fakta: Jobb inom vård och omsorg i Göteborg

Det finns många vägar att gå för dig som vill jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

HÄRkan du gå introduktionsutbildningen för att få en inblick i hur det är att jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

Klicka härför att se lediga jobb i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Schröder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro