ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag hade velat ha 200 personer på ön”

Peter Lindholm · 6 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ylva Hultén i träningstagen inför comebacken för ”Expedition Robinson”, som börjar spelas in i dagarna. Ylva har varit inblandad i alla tidigare produktioner.

Ylva Hultén i träningstagen inför comebacken för ”Expedition Robinson”, som börjar spelas in i dagarna. Ylva har varit inblandad i alla tidigare produktioner. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Nu börjar inspelningarna av äventyrssåpan ”Expedition Robinson”. Först på plats på ön i Palawans skärgård i Filippinerna är Ylva Hultén. Hon har testat alla tävlingsbanor och varit med om att välja ut alla deltagare som precis har anlänt.

Ylva har varit något av spindeln i nätet på ”Expedition Robinson” ända sedan urpremiären 1997. Som tävlingsutvecklare, castingansvarig och mycket annat.Men inför återkomsten i TV 4 i vår tiger hon som muren. Hon bär titeln exekutiv producent, men vill egentligen inte berätta om sin roll i produktionen.– Det finns nästan ingenting som bara en person gör. Jag blir otroligt provocerad när någon säger ”Det här var min idé”. Man sitter ju och bollar hela tiden.

Det ryktas om att producenterna var oense om vilka som skulle få vara med?– Ja, men så är det alltid. Det är 9 000 som sökt, vilket är helt fantastiskt. Jag tror vi intervjuade 1 000 personer och tog mellan 60–70 stycken till slutcasting. Skulle man inte bli ovän om vilka som sedan väljs ut har man för få att välja på. Jag hade gärna velat ha 200 personer på ön.

Vad har ni letat efter för slags deltagare?– De bästa karaktärerna. Dels de som har förutsättningar att klara sig där, men också personer som man vill lära känna. Det måste också vara människor som är beredda att släppa in folk i sitt liv.

Men vad är det för slags personer som sökt?– Folk söker ju av så många olika skäl. Några vill synas, några för att det är en upplevelse man inte kan fixa själv, andra för att det vore kul att resa bort. Det är ingen som frågat: ”Vad vinner man?” Det är själva äventyret som är hela grejen.

Hur blev du ”Robinson”-proffs egentligen?– Jag regisserade reklamfilm åt en reklambyrå när jag träffade Anna (Carrfors Bråkenhielm, som tog programmet till Sverige). ”Robinson” var mitt första tv-jobb, och det var så roligt att jag inte kan sluta. Jag har gjort massor av andra tv-grejer, men det här är så unikt. Att vara med och bygga något som blev så stort i hela världen har varit superroligt.

Det var kärlek vid första ögonkastet?– Njae, ingen visste ju vad det skulle bli för program. Ingen visste vad som förväntades av oss heller. Nu kan man ju förklara supermycket för dem som ska vara med, vilka förväntningar vi har, hur det kommer att kännas efteråt och vad som kan vara jobbigt för dem. Men första året visste ingen hur det skulle bli.

Zübeyde Simsek, Emma Andersson, Vincent Hamilton och Elisabeth Anderzén när det begav sig i ”Expedition Robinson”
Zübeyde Simsek, Emma Andersson, Vincent Hamilton och Elisabeth Anderzén när det begav sig i ”Expedition Robinson”Foto: Scanpix och Pressens Bild

... men Ylva Hulténs favorit är ”Farmen”:

Ylva Hultén är expert på reality-tv. Favoriten är ”Farmen”.– Jag älskar ”Farmen”, det är ett helt fantastiskt format. Men det är klart färgat av när man själv haft det riktigt roligt.Det som imponerat mest på hennes barn är att ha arbetat med Nordman. På 90-talet gjorde hon ”förskräckliga” rockvideor med dem och andra artister.– De har aldrig sett ”Expedition Robinson”. Nu är de mest glada för att man känner någon så man kunnat gå på ”Idol” någon gång.Vad skulle du själv vilja göra reality-tv av?– Döden! Det vore otroligt spännande, men också supersvårt.Döden? Som lördagsunderhållning?– Ja, så blir det ju. Det blir väl ingen glad av, men man kanske inte ska bli glad av allting. Men bra program är alltid bra program.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro