ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag håller mig levande genom att utmana mig”

Peter Lindholm · 26 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skådespelerskan Lena Endre beskriver sig själv som en glad skit. I ”Security” på Elverket ska hon dock spela en trasig, farlig människa utan hopp och illusioner.
Skådespelerskan Lena Endre beskriver sig själv som en glad skit. I ”Security” på Elverket ska hon dock spela en trasig, farlig människa utan hopp och illusioner.Foto: Lotta Imberg

Det är mycket Lena Endre nu. I ”Himlens hjärta” på bio och i teaterföreställningen ”Security” på Elverket. Hon gör också en av rollerna i filmatiseringen av fjolårets mest sålda roman, Stieg Larssons ”Män som hatar kvinnor”.

– Jag håller mig levande så, genom att utmana mig själv med olika saker. Just nu håller jag på att repa med Svante Thuresson. Vi ska vara på Mosebacke den 10–11 mars och sjunga allt från Karl Gerhard fram till nya svenska saker av i dag. Det är fruktansvärt stimulerande.

Nu är det premiär på ”Himlens hjärta”, en film som har beskrivits som ”Scener ur ett äktenskap – del två”.– Regissören Simon Staho tycker inte om att man säger så, men någon har sagt att ”Om "Scener ur ett äktenskap’ skapade en våg av skilsmässor, så är det här rena dödsstöten”, haha. Staho ifrågasätter på allvar äktenskapet i dag. Är det rimligt att leva med en an­nan människa ett helt liv?

Du har ju en skilsmässa bakom dig så …– Ja. I filmen är jag och Micke Persbrandt gifta och har en tonåring som är på väg ut. Då måste man utvecklas som vuxen eftersom man inte behövs på samma sätt längre. Det är många frustrerade kvinnor runt 50 som vill ha ut något mer av sitt liv, samtidigt som gubben är nöjd med att titta på tv.

”Security” är din make Richards regidebut på tea­tern. Vad handlar den om?– Man kan se den som en framtidsvision. En hårdragen historia som utspelar sig i ett segregerat och farligt samhälle. Det skulle kunna vara ett framtida Stockholm, med upplopp och kravaller, som i Paris och Köpenhamn, och med grindar runt rika villa­områden.

Från att ha varit en väldigt rosad filmregissör blev han ganska mobbad för sina ambitioner ett tag.– De som ägnar sig åt sådana saker tycker jag väldigt synd om, jag hoppas att de sover dåligt. Det är precis sådana människor som tycker att kulturen ska bära sig själv.  Hur ser du på Erika Berger, hjältens chef och älskarinna i ”Män som hatar kvinnor”, som du ska gestalta härnäst?– Hon är en jäkla ball figur. Helsvängig, alltså. En intressant, stark kvinna. Jag gillar henne jättemycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro