ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag har alltid velat engagera mig"

Frida Sundkvist · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013
Lina Thomsgård.

Lina Thomsgård. Foto: Scanpix


Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård har gjort sig känd som en fighter för jämställdhet. Nu lockar partipolitiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Thomsgård och Rättviseförmedlingen är på plats i Almedalen. Stan har tapetserats av planscher med 1000 namn på kvinnor som skulle platsa i styrelser, för att markera att det inte är så svårt att rätta till skev könsfördelning i den absoluta toppen. Själv deltar Lina Thomsgård  i fyra seminarier per dag. Könsfördelningen i paneldebatterna är betydligt bättre i år, jämfört med förra gången hon var här. – Det är bättre jämställdhet än mångfald. Jag tror att folk är nöjda, arrangörerna kommer inte undan längre med som det varit, säger Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård.

På måndagen diskuterade hon huruvida Olof Palme hade gått med i Socialdemokraterna om han var ung i dag. För att fler ska engagera sig politiska partier sa hon att det måste finnas fler vägar in, än att bära pärmar från elva års ålder. – Jag har kvinnomärket på mig och har inte vågat sätta på mig något annat märke än, sa Thomsgård då.

När Metro fick en pratstund med henne dagen efter förklarar hon att partipolitiken lockar, men att hon är en så tydlig talesperson för Rättviseförmedlingen, som är partipolitiskt oberoende. Men intresset finns och är starkt. – Jag har alltid velat engagera mig. Och Rättviseförmedlingen är politisk, bara inte partipolitisk.

Det som bromsar henne från att ta steget till partipolitiken redan nu är att hon tror att hon tror att hon kan göra mer skillnad på det här sättet. Åtminstone i nuläget. – Och jag måste nog jobba på min konfliktovilja först, förklarar Thomsgård. Kommer du engagera dig i ett parti i framtiden? – Jag har planer, men det kommer dröja. Vilken ministerpost skulle du välja? – Statsminister. Eller, egentligen skulle jag nog vilja vara utbildningsminister, men jag skulle ju vilja välja de andra ministrarna också.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro