ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag har ingen stor fantasi"

Patrik Wirén · 6 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Det tog George P Pelecanos sju böcker innan han kunde börja leva på sitt författarskap.

Det tog George P Pelecanos sju böcker innan han kunde börja leva på sitt författarskap.


Kultförfattaren George P Pelecanos är i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

EFTERSÖKT. Han är en av USA:s hetaste deckarförfattare – och en av de hårdast arbetande. Varje år skriver George P Pelecanos en ny bok som utspelar sig på Washingtons smutsigaste bakgator. Han arbetar även som filmproducent och manusförfattare, senast med kriminalserien ”The wire” som visats i SVT. – Mycket av det jag gör är helt oplanerat. När jag först blev tillfrågad att jobba med ”The wire” skrev jag bara manus till en episod, men två år senare var jag producent. Jag jobbade 16 timmar om dagen i sju månader. Det tog över mitt liv. Men det är svårt att tacka nej till jobb med min bakgrund. Jag hade inte en massa pengar, och nu har jag en familj att försörja, så …Du är van att arbeta ensam, var det svårt att vara en del av ett team? – Ja, jag var tvungen att vänja mig. Att sitta ensam i mitt rum och skriva böcker är fortfarande det jag gillar mest.

Miljöerna och människorna du beskriver i dina böcker befinner sig alltid på samhällets skuggsida. Varför? – Jag är intresserad av det, och ingen skrev om de här människorna innan jag satte i gång.

Känner du människorna du skriver om? – Jag skulle inte påstå att det är min umgängeskrets, men jag pratar med folk. Dörrarna har öppnats på ett annat sätt nu när folk vet vem jag är. Inte bara polisen utan också knarklangare och folk med ett brottsligt förflutet talar med mig. Om de läst någon av mina böcker vet de att jag inte kommer att förråda dem eller deras värld.

Man kan säga att du jobbar som journalist ... – Ja, det är ganska nära. Jag har ingen stor fantasi och behöver det för att kunna göra mitt jobb.

Har du dåligt samvete för att du själv är så privilegierad? – Ja, visst har jag det. Jag åker hem till ett trevligt hus och tjänar bra på det här. Mina barn är trygga. Jag är medveten om att jag exploaterar folk och försöker hitta mina små sätt att hjälpa till.

När kunde du börja leva på att skriva? – Det tog sju böcker. Men jag drömde inte om pengar. Jag trodde att om jag skrev en bok och fick den publicerad så var det över sedan. Det var mitt mål. Annars hade jag kanske öppnat en restaurang, som min far. Jag började jobba för honom när jag var elva, och det är det som påverkat mig mest. Jag lärde mig att komma överens med folk och fick se vad en man gör. Han går till jobbet varje morgon och tar hand om sin familj. Det kan jag inte ge till mina barn. De ser bara mig sitta framför datorn.

Du skriver i perioder ... – Ja, det tar ungefär fem månader för mig att skriva en bok. Det är väldigt intensivt, dag och natt sju dagar i veckan. Sedan kommer perioder av mindre aktivitet.

Vad gör du då? – Vanligtvis jobbar jag med någonting annat. Förra året arbetade jag med en miniserie för tv med Tom Hanks och Steven Spielberg. Jag är helst inte ledig alls.

Varför inte? – Du kommer också att inse när du är 50 att tiden rör sig mycket snabbare. Jag vill inte kasta bort någon tid. Du råkade skjuta din vän i ansiktet när du var 17 efter att ha hittat din pappas pistol. – Ja, det var dramatiskt, men i USA läser man om sådant hela tiden, eftersom det finns vapen överallt. Vapenlobbyn är väldigt stark och ger mycket pengar till våra politiker. Det är ingen kamp vi kommer att vinna.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro