ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag har trängt in i kvinnans psyke"

Caroline Engvall · 12 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Christian Jungersen har sålt 100 000 exemplar i Danmark av boken ”Undantaget”.  

Christian Jungersen har sålt 100 000 exemplar i Danmark av boken ”Undantaget”.   Foto: Thomas Borberg


Christian Jungersen skildrar fyra kvinnoöden

klar

Artikellänk är kopierad

PRISBELÖNT. Christian Jungersen är dansk författarsuperkändis. Hans psykologiska thriller ”Undantaget” har håvat in mängder med pris och kommer ut i tolv länder nästa år. Romanen handlar om fyra kvinnor som kämpar med mobbning och intriger på sin arbetsplats.– Det finns ju tusentals böcker som analyserar det psykologiska spelet mellan män, kvinnor och barn i en familj, men kampen och känslorna som finns på en arbetsplats kan vara minst lika dramatiska och avgörande för om vi har ett bra liv eller inte. Jag har själv arbetat på ett kontor och vet hur mobbning kan påverka en. Det ville jag gärna skriva om.•• Vad är roligast med succén?– Att vilt främmande människor berättar att de har börjat uppföra sig annorlunda på sin arbetsplats tack vare min bok. Det är jag extra stolt över.•• Varför har du valt att skriva just om kvinnor – när du själv är man? – När jag var i tonåren läste jag mina väninnors mammors romaner, skrivna av Marilyn French, Lisa Alther och Fay Weldon. Jag blev enormt fascinerad och förstod att de innehöll hemligheter om hur kvinnor känner och tänker. Jag tror att jag har haft det i bakhuvudet ända sedan dess. •• Vilka kvinnor har varit dina studieobjekt? – Jag är med i en skrivgrupp tillsammans med andra danska författare. En gång i månaden skickar vi ett kapitel till de andra i gruppen, varpå vi träffas och äter en god middag och ger varandra hård kritik. I gruppen finns tre kvinnor runt 30 år. De har hjälpt mig att tränga så långt in i de kvinnliga psykena som jag har kunnat.

”Undantaget”Christian Jungersen (Bonnier Pocket)Av fyra kvinnor på ett kontor sprider två spydigheter medan de fryser ut en nyanställd – tills en av kvinnorna får ett e-brev med dödshot. Har någon utifrån eller inifrån kontoret skickat hotet? Christian Jungersen placerar på ett smart och smärtsamt sätt fingret på den ömma punkt som existerar på många arbetsplatser. Väl värd alla pris den har fått i Danmark.

”Den svarta dahlian” James Ellroy (Bra Böcker) Kan man skriva en trovärdig splatterbok? Tydligen! James Ellroys berättelse om den svarta dahlian kommer på bio i veckan – och båda är precis lika våldsamma. Ellroy skriver om mordet på en kvinna i 40-talets Los Angeles, och han räds inga blodiga detaljer. Inget för kids eller känsliga, bäst för dem som vill kunna säga ”äh, jag läste boken i stället”.

 ”Bergdorfblondiner” Plum Sykes (Norstedts) Bakom en kass boktitel döljer sig en alltid lika spännande värld av champagne, Chanel och Chloé. Tack vare Vogueredaktören Plum Sykes får läsaren smygkika in i en uppnäst chic upper-class-värld i New York City där huvudpersonen Moi lever på vodkadrinkar och Marc Jacobs-fynd. Härligt ytlig skräpläsning. 

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro