ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag kan sitta och koda i timmar i sträck”

Elisabeth Braw · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bram Cohen har Aspergers syndrom, något han själv menar är anledningen till att han inte störs av enformigheten i att skriva program. 

Bram Cohen har Aspergers syndrom, något han själv menar är anledningen till att han inte störs av enformigheten i att skriva program.  Foto: Elisabeth Braw


klar

Artikellänk är kopierad

KODARE. De känner troligen inte till hans namn, men miljontals musiklyssnare skulle ha svårt att klara sig utan Bram Cohen.

Cohen revolutionerade Internet när han 2001 skrev koden till BitTorrent, som gjorde fildelning snabb och enkel. I dag är hans San Francisco-baserade företag med samma namn världsledande inom fildelning.

Cohen är numera BitTorrents chefsforskare. Hans kontor är tomt, men väggarna där och i resten av företagslokalerna är fyllda av komplicerade uträkningar.•• Du skrev din första kod när du var fem år. Vad kunde man göra med den?– Den var inte särskilt användbar! Min huvudsysselsättning var att skriva program som fick vår Timex Sinclair-dator att krascha.•• Insåg du vilka konsekvenser bittorrent, din fildelnings-teknik, skulle få?– Min avsikt var att förändra hur folk utbyter stora informationsmängder på internet, men jag förutsåg inte hur stor roll den skulle komma att spela. När jag skrev den var det till exempel ingen som spred video över internet, men med bittorrent blev det möjligt. Men det finns fortfarande mycket att göra. YouTubes videor spelas exempelvis bara på sajten, så kvalitén är inte särskilt bra. Video på internet är sämre än tv, som är sämre än HD. Allt borde kunnas se i HD eller bättre.•• Hur har du, till skillnad mot svenska Pirate Bay, lyckats undvika att stämmas eller förföljas av underhållningsbranschen?– Det är helt lagligt att skapa tekniska lösningar. Anledningen att folk trasslas in i juridiska procedurer är att de bryter mot copyright-lagar, och det har jag aldrig gjort. Tvärtom kan vi hjälpa underhållningsbranschen genom att låta dem flytta sina program och filmer till internet och erbjuda äldre material så att folk kan se dem när de vill. Tv och dvd-spelare kan inte konkurrera med onlinedistribution.•• Du har Aspergers syndrom. Hur påverkar det dig i ditt jobb?– Jag störs inte av att skriva datorprogram, och jag blir inte lika frustrerad som andra när datorn inte fungerar. Eftersom min tidsuppfattning är dålig kan jag sitta och koda i många timmar i sträck. Det verkar finnas oproportionerligt många datorprogrammerare med Aspergers.•• Det sägs att du egentligen inte är intresserad av datorer. Vad är du intresserad av?– Jag gillar att skriva program, men jag gillar inte datorer som ständigt går sönder. Jag använder mig av tvååringstestet: en tvååring ska inte kunna konfigurera om datorn genom att banka på tangentbordet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro