ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag kan verkligen förstå att kvinnor inte vill bada tillsammans med män

Metro · 4 Aug 2015
Uppdaterad 4 Aug 2015

För mig är badhuset ett plats för rekreation och avkoppling, inte revolution, skriver Viggo Cavling.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Fredrik Persson/TT

I första Mosebok står det: "Av jord är du kommen - jord skall du åter varda". Men det är som så mycket annat som står i Bibeln fullkomligt fel. Allt mänskligt liv kommer från havet och utan vatten vore liv på jorden omöjligt.

Det var när människan för några miljoner år sedan närmade sig havet och började äta fisk som våra hjärnor började utvecklas och vi kunde skapa myter som Bibeln, Koranen och Buddha. Jord finns det gott om på Pluto, men trots detta är planeten enligt rymdsonden New Horizon stendöd.

Vatten däremot är på gränsen till heligt och kanske är det därför som Sara Mohammads debattartikel om “Skilda badtider bevisar islamisters makt” (SVT Opinion 2/8) fått så mycket uppmärksamhet. Artikeln är just nu landets mest delade i sociala medier. Det är uppenbart att många i Sverige är livrädda för att islamisters makt, men jag tycker att Mohammads bevisföring för detta söderfall av det demokratiska landet Sverige är minst sagt svag. Det finns i dag några badhus i Sverige som har skida öppettider för män och kvinnor och på minst ett badhus kan man nu köpa en heltäckande baddräkt vid namn burkini.

Hur kan någon vettig människa bli upprörd över detta? I våras deltog jag i SVT Debatt när denna fråga diskuterades. Ett stort antal kvinnor med olika etnisk och religös bakgrund vittnade alla om att de tyckte det var skönt att bada utan män. Många nysvenskar kan inte simma och vill inte lära sig simma i en bassäng tillsammans med människor av motsatt kön. Kan vi bara rädda ett enda liv med skilda badtider så är mycket vunnet tycker jag.

Jag kan verkligen förstå att kvinnor inte vill bada tillsammans med män, eftersom jag tycker det är skönt att bada utan kvinnor. För mig är badhuset ett plats för rekreation och avkoppling. Revolutionen kommer aldrig att ske i ett badhus. Att se skilda badtider och badplatser för män och kvinnor som ett tecken på islamismens utbredning är lika infantilt som att vifta med järnrör på Kungsgatan i Stockholm. Att besöka ett badhus i baddräkt är inte samma sak som att besöka en skola eller ett bibliotek.

Badhuset är en intim frizon. Ju fler som ges möjlighet att besöka ett badhus desto bättre. Den absoluta rättvisan mellan könen får faktiskt anstå tills vi alla har kläder på oss.

Viggo Cavling, Entreprenör och föreläsare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro