ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag låg med min chef och allt jag fick var den här krönikan

Rickard Lindholm · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Fanny Lundstedt

Den här krönikan handlar om mer än bra kollegor. Den är främst ett erkännande om hur jag som ung försökte ligga mig till ett jobb inom Örebro kommun. Jag vet vad ni tänker: det är lätt att förföras av de galna pengar som en karriär inom kommunen medför, och för en oskyldig pojke som precis kommit ur skolan är det lätt att bli utnyttjad. 

Jag hade fått ett kortare vikariat inom kommunen och trivdes bra. Jag hade lön för första gången. Livet lekte, skulle någon säga. Min chef var en tio år äldre kvinna som, precis som jag, uppskattade det brittiska popbandet Pulp. Jag gick så långt att jag till och med under en period försökte se ut som sångaren Jarvis Cocker. Det var ungefär här vår relation fördjupades. Jag skulle över till henne för att låna en skiva, och kvällen slutade i sängen. Kanske var det en fast tjänst inom kommunen som lockade. Kanske var det bara för att slippa jobba så många helger. Eller var det makten som attraherad mig och fick mig att ta av de obekvämt tajta Cheap Monday-jeansen? 

Egentligen drömde jag nog aldrig om en karriär inom Örebro kommun. Jag hade redan sökt till journalistprogrammet på Mittuniversitetet för att börja efter sommaren. Vad den här affären handlade om var snarare två vuxna människor som råkade fatta tycke för varandra när de träffades genom jobbet. Allt hade kunna slutat i katastrof om vi blivit ovänner men istället gled vi isär lugnt och utan konflikt. Hon avancerade i kommunen och jag blev någon slags journalist som i krönikor skryter om gamla ligg för att locka läsare.

Nu till poängen. Jag och min chef gillade varandra, och därför blev det lite roligare att gå till jobbet. Jag vill inte att någon läser den här texten som en uppmaning att skapa en ormgrop med alla sina kollegor. För ett företag som PostNord med runt 25 000 anställda vore det otroligt svårt att genomföra. Stämningen skulle nog bli lite ansträngd vid kaffeautomaten. Vad jag tror är att det kan vara bra att välja ett jobb där du trivs med kollegorna. Åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan ska du umgås med de här jävlarna. Det finns ingen chans att du ens träffar dina bästa vänner så ofta, om ni inte bor ihop. Därför kan det vara en bra investering att, i den mån det går, välja kollegor du gillar.

Slutligen. Om en chef begär sex för att du ska få jobbet ska du anmäla det aset och hitta ett mycket bättre jobb någon annanstans. En kollega som försöker utnyttja sin makt kan aldrig bli en bra kollega.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro