ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag mår illa av försvarets show

Metro Malmö Chefredaktör för Dala-Demokraten · 3 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag mår illa av försvarets show Jag stod på trappan till Medborgarhuset i Stockholm och hörde hur attackhelikoptrarna närmade sig med sitt fladdrande dån och sedan hur skotten avlossades. Det var obehagligt. Regnet hängde i luften. Jag frös. Snart skulle jag själv gå upp och hålla ett tal till stöd för palestiniernas sak och min röst skulle strömma ut ur samma högtalare som det där helikopterdånet hördes ur. Det var demonstration i lördags, i flera städer, mot den israeliska ockupationspolitiken. Arrangörerna ville ge en ljudillustration av den israeliska krigsmakten. Det komiska, eller snarare tragiska, var att riktiga militärhelikoptrar i samma stund svävade över stan bara några kilometer bort. Försvarsmakten presenterade nämligen det nya insatsförsvaret. I militärgröna tidningsannonser som liknar marknadsföring för en ny amerikansk krigsfilm berättar försvarsmakten om allt vad den har: Jas-plan, stridsflyg, helikoptrar.

Publiken erbjöds simulering av flygning och provskjutning. Och på stora scenen: Väpnad strid. Wow. En riktig familjefest i det blodiga krigets tecken. Linda Bengtzing och Charlotte Perrelli stod för underhållning i fält. Det måste ha varit årets sjukaste annons och sjukaste evenemang. Samtidigt stod den ene talaren efter den andre under mulna himlar och berättade om det riktiga våldet. En talare berättade att den vanligaste leken som smågrabbarna i Palestina leker är ­ krig. Det är deras vardag, deras verklighet. Så underlättas, tyvärr, rekryteringen av kommande självmordsbombare. Men jag skulle tro att ungefär vid samma klockslag som de där talen hölls klev generalmajor Jan Johansson upp på podiet i en annan del av stan och deklarerade stolt: ­ Vi har ett aktivt insatsförsvar, och snart har vi möjlighet att inom tio dagar vara på plats inom 600 mils radie från Bryssel.

Vad var det han sa? Är det från den nya stormakten EU och dess huvudstad Bryssel som svenska stridskrafter framöver ska sändas ut? Under loppet av ett decennium har det svenska försvaret rört sig bort alltmer från att vara ett värnpliktsbaserat folkförsvar till att bli en högteknologisk, Nato- och EU-anpassad elitorganisation. Trots att svenska folket är mycket negativt till en Natoanslutning. Förändringen har skett utan någon egentlig debatt, och kanske är det först nu som försvarsmakten vågar träda fram i sådana här annonser: Kamouflaget tas nu bort. På söndagen såg jag i tidningarna att småungarna hade haft roligt när de fick leka krig med försvarsmakten som lekledare. Självklart hade några sexåringar redan bestämt sig för att bli militärer. Deras föräldrar var dock inte helt förtjusta i tanken att deras barn skulle göra utlandstjänst; det känns tryggare om de stannar hemma, sa en pappa. Ja, men då kunde han väl ha bojkottat den förbannade militäruppvisningen?! Palestinska sexåringar leker krig för att skaka av sig sina mardrömmar. Svenska sexåringar gör det för att den svenska försvarsmakten tillåts marknadsföra blodig krigföring som lek. Jag mår illa.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Malmö Chefredaktör för Dala-Demokraten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro