ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag måste inte förhålla mig till någon på hela jorden”

Sophie Lokko · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Vid tre års ålder hade hon redan bestämt sin yrkesbana. Sedan dess har Nour El-Refai både sommarpratat, skrivit egna teaterpjäser och varit sidekick i Melodifestivalen. Nu skriver dessutom 25-åringen på sin allra första bok. Men hur är det egentligen att vara skådespelare med social fobi? Och vad gör Nour när hon är bakis?

I serien Ballar av stål spelade du karaktären Bitterfittan. Hur förklarar man det namnet för sina föräldrar? – Nummer ett: Jag har ingen pappa, så jag vet inte hur det är att gå hem och berätta för honom. Nummer två: Jag har en mamma som vet att hennes dotter har drömt om att spela teater hela sitt liv. Hon sket nog fullständigt i vad jag hade för namn. Jag hade kunnat heta Kukenskuk, Fittelifitt eller Elin – mamma skulle vara lika glad ändå.

Du var bara 19 år när du underhöll i Melodifestivalen. Hur var det att bli känd när du var så pass ung? 
 – Folk hatade mig då, och i den åldern hatar man ju sig själv per automatik hela tiden ändå. Människor skrev att jag var dum i huvudet, skitful och inte förstod någonting alls. Man ville ju dö lite, liksom. Lyckligtvis har jag aldrig hängt mycket på krogen, och undgick nog de allra värsta människorna på så vis. I efterhand är jag ändå enormt stolt över mig själv för att jag gjorde allt det där.

I ditt uppmärksammade sommarprat från 2009 får man reda på att du helst låter dina tankar ta form i radio, film eller slagsmål. Är du fortfarande en bråkstake?
 – Nej, jag har inte bråkandet i min natur och har aldrig riktigt haft det heller. Är någon en idiot har jag en tendens att vilja bemöta det, så att idioten känner att det inte är okej att vara en idiot mer. Jag skriker aldrig åt servitriser för att jag inte får sojamjölk i kaffet, utan väljer mina strider och blir arg när världen kan tjäna något på det. När det handlar om krig, miljöförstöring och annat som faktiskt är skitallvarligt, då är det klart att jag blir förbannad. 

Till komikeryrket hör ju att du ska vara rolig nästan jämt. Men när är du som tråkigast? 
– Om vi inte har träffats förut och min bästa kompis drar med mig till din fest är jag blyg, tråkig och fåordig. Jag tycker nog att det är det läskigaste som finns att träffa nya människor utanför jobbet. Jag har social fobi som jag fick diagnos på när jag var liten. Det är inte många som vet om att det finns en diagnos för social fobi, men det gör det. Det gör att allting blir lite svårare. Jag går alltid hem tidigt. Jag försvinner ofta, får panik och blir rädd, men ibland märker jag inte av det alls.

Om du och jag istället var bästa polare och kom hem sent från den där hemmafesten, hur skulle en klassisk bakissöndag för oss två se ut? – Åh, vi skulle gå runt i pyjamas hela dagen och äta en enorm brakfrukost alldeles för sent. Vi snackar stor frukostbuffé full av goda saker som jordnötsmör, olika ostar och mackor med avokado och salami på. Sedan skulle vi sova igen. Efter den andra tuppluren skulle vi spela Alfapet som jag är skitbra på. Mina favoritbokstäver är Y och X, för det går att lägga så sjukt många ord med bra poäng då - Mysa, Byxa och Yxa till exempel. Jag blir så jävla nöjd varje gång.

Mycket av det du gör baseras väldigt på din röst. Vad skulle du göra om du blev stum?
– Kanske skulle det vara bra och ganska smart om jag blev stum, även om jag såklart inte önskar att det ska bli så. Jag älskar verkligen att skriva, och det är faktiskt skrivandet som jag är allra bäst på. Men då jag pratar på jobbet hela tiden får jag aldrig tid för att sätta mig ner och skriva ordentligt, vilket är sjukt synd då jag just nu försöker skriva på min allra första bok. Det blir förresten en skönlitterär bok, inget självbiologiskt trams.

Vad är du mest stolt över i din karriär? – Att människor finner mig inspirerande och tycker att jag är modig för att jag säger sanningen. De kanske inte kan för att de har ett parti, en familj eller en arbetsplats som de måste förhålla sig till. Jag måste inte förhålla mig till någon på hela jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Lokko
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro