ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag ska inte skruva ihop flygplan"

Ola Jacobsen · 28 Apr 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011
Håkan Buskhe tar över som vd på försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

Håkan Buskhe tar över som vd på försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Saab gör ju många olika saker, bland annat stridsflygplan, lednings- och sensorsystem, obemannade system och vapen. Vad gillar du mest?– Jag har inte satt mig in i verksamheten än, men jag gillar Saabs tekniska produkter. Hur de hänger ihop och kan användas tillsammans på olika sätt.

Vilka delar kommer du att utveckla?– Jag tror alltid att allt har en möjligt att förbättra sig. Jag vill inte sitta på kammaren och skaffa mig uppfattningar i förväg utan gå in med öppna ögon.

Har du gjort lumpen?– Ja, som pjäsmekanik­er. Jag skruvade på kanon­er och radarutrustning i ett bergrum. Jag tyckte att det var kul!

Hur kommer de anställda att märka att de har fått en ny chef?– Jag kommer att vara ute i verksamheten mycket. Jag trivs där och bland kunderna. Det är där man bygger ett företag och lär sig att få ut något av den kedjan. Man måste ha stor förståelse både för produktionen och kundernas behov.

Så säger alla nytillträdda chefer. Sedan stänger de in sig. Varför är du annorlunda?– Jag planerar att vara mycket i verksamheten. För mig är det minst lika viktigt som någonting annat. Det gäller att få rätt input om man ska kunna fatta beslut. Men jag ska inte skruva ihop flygplan.

Vad tar du med dig från Eon?– Jag har lett en 60-miljarders investeringskampanj och flera komplexa projekt. Jag har också jobbat med politiker och statsnära organ.

Du har tidigare beklagat dig över den bristande säkerheten i Malmö. – Någon hade blivit skjuten nära vårt kontor, det är klart att man måste reagera.

Känns det skönt nu att bli chef för ett vapenföretag?– Säkerheten som frågeställ­ning blir allt viktigare. Allt från leverans­säkerheten för elkunder till att människor kan känna sig trygga i sin vardag. Att ge möjlighet för de stater, som vi får sälja till för regeringen, att få köpa Saabs produkter, det känns som om man bidrar med något stort. Dessutom är Saab en bra bas för Sveriges säkerhet.

Har du haft några moraliska betänkligheter inför att börja arbeta i vapenindustrin?– Nej, inte utifrån Saabs och Sveriges perspektiv. Sverige har en bra inriktning och stark kontroll för sin vapenexport. Det finns vapen och det finns försvarsmakter som använder dem.  

Ja, men just du måste ju inte jobba med det?– Saab och Sverige spelar en viktig roll som erbjuder försvarsmateriel från ett alliansfritt land. Vi är inte ute efter att påverka länderna som köper av oss utan skapar en möjlighet för dem. Sedan får de välja själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro