ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag ska passa mig jävligt noga, tycker vänsterextremisterna

Metro · 19 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms tingsrätt, 13 oktober 2015. Jag befinner mig i den svenska rättsstatens vagga, där ett stort polisuppdrag bevakar en av årets viktigaste rättegångar ur en demokratisk synvinkel. Det är rättegången mot 15 vänsterextrema som misstänks för att ha attackerat och misshandlat både poliser och åskådare under en demonstration mot nazister sommaren 2014.

► LÄS MER: Revolutionära fronten lägger ner

En märklig stämning råder i åhörarsalen, där majoriteten ser ut att komma från den vänsterextrema rörelsen. Det enda som saknas är luvorna. Mot slutet av pausen är jag först tillbaka in i salen, efter mig kommer två män in och ställer sig runt mig. Jag blir utfrågad vad jag gör där, om jag är nazist, och tillsagd att jag som moderat ska passa mig jävligt noga. Som en person som värderar min egen säkerhet högt väljer jag att lämna rättegången. Tidigare på dagen har tre juriststudenter upplevt snarlika saker.

Våldsvänstern lever ännu visar det sig. Enligt en rapport från Säpo och Brå som kom ut 2013 pekas den vänsterextrema rörelsen ut som det i särklass största hotet mot demokratin. Både borgerliga politiker och sverigedemokrater utsätts för hot och trakasserier av vänsterextrema, på grund av sina politiska åsikter.

Trots detta försvaras dessa extremister ofta av etablissemanget som ”det goda våldet”, och de pacifistiska tankar som yttras i debatten försvinner när våldsvänstern är uppe på tapeten. Säpo var för snälla i sin analys, vänsterextrema rörelser hotar inte bara demokratin, de börjar redan urholka den. Om svenska staten inte kan upprätthålla rättsstaten, där man som medborgare ska kunna närvara vid rättegångar utan att bli hotad, då är vi inne på en mycket farlig väg. Där offentlighetsprincipen råder är det en demokratisk rättighet att som medborgare kunna vistas i dessa rum, utan att riskera någonting, och det är upp till svenska myndigheter att garantera denna rättighet.

Förhoppningsvis håller bevisen i alla 15 fall, men tyvärr blir straffen korta på grund av hur svensk lagstiftning ser ut. Ett större perspektiv saknas i frågan, då det inte är tal om en vanlig krogmisshandel. Det handlar om politiskt drivna våldsutövare som för att driva sina åsikter tar till våld mot myndigheter, politiker och vanliga medborgare. Därför bör sådana brott starkare kunna kopplas till det man faktiskt gör som våldsvänster, man urholkar demokratin och skrämmer människor till tystnad.

Dessa extremister ägnar sig åt grova övergrepp mot våra demokratiska grundpelare och konstitutionella rättigheter, sådant måste visas tydligt i straffskalan. För att bevara demokratin ska det vara kännbara straff för att med våld eller hot försöka begränsa människors yttrandefrihet, rörelsefrihet och tillgång till det offentliga. Det behövs krafttag mot all politisk extremism, och en tydlig markering mot dem i den offentliga debatten. I en demokrati är det oacceptabelt att människor tar till hot och våld för att få sina politiska idéer igenom, eller för att hindra andra från att uttrycka sina.

► LÄS MER: De föll offer för vänstervåldet

Vi har kommit en bit på vägen i kampen mot de vänsterextrema, Revolutionära fronten meddelade förra månaden att man lägger ner sin verksamhet samtidigt som 15 vänsterextrema i tisdags åtalades för misshandel och olaga upplopp. Men kampen fortsätter, och den ska göra det tills vi har krossat de antidemokratiska, våldsbejakande rörelserna.

Edward Tovi

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro