ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag ska säga att alla länder ska ta ansvar”

Anders Göransson · 7 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– De flesta i Södertälje har nog en positiv inställning till invandring, men tycker nog också att det är rimligt att flyktingarna sprids till alla kommuner, säger kommunalråd Anders Lago, som på torsdag talar om detta i USA:s kongress.
– De flesta i Södertälje har nog en positiv inställning till invandring, men tycker nog också att det är rimligt att flyktingarna sprids till alla kommuner, säger kommunalråd Anders Lago, som på torsdag talar om detta i USA:s kongress.

Södertälje har blivit ”Lilla Irak” – kommunen tar emot fler irakiska flyktingar än hela stora USA. Det skrev Metro i ett reportage för ett år sedan.

Storyn blev en ­världs­nyhet – och på torsdag talar kommunalrådet Anders Lago (s) inför den amerikanska kongressen.

I amerikansk press har Söder­­tälje hyllats för att ha ett framgångsrikt flykting­mottagande. Är Södertäljeborna lika nöjda?– Nej. Går man ut och frågar Södertäljeborna så har de samma uppfattning som jag: att Södertälje inte kan ta emot så många flyktingar som vi gör för närvarande. De flesta i Södertälje har nog en positiv inställning till invandring, men tycker det är rimligt att flyktingarna sprids till alla kommuner.

Du ska tala i sju minuter i kongressen. Vad tänker du säga?– Att alla länder måste ta ett större ansvar för de irakiska flyktingarna. Och att det måste bli ett slut på kriget och oroligheterna.

USA inledde kriget mot Irak, men tar knappt emot några flyktingar från området. Vad tycker du om det?– Det är bedrövligt, och det kommer jag att säga. Det gäller länderna i EU också. Det är nästan en­bart Sverige som accepterar flyktingar från Irak som flyktingar.

Hur ser situationen ut för flyktingarna i Södertälje?– Förra året tog vi emot drygt 100 flyktingar per månad. Nästan alla nyanlända bor inneboende och mycket trångt. Vi har exempel där det bott 15 personer på madrasser på golvet i en liten lägenhet. Det drabbar framför allt flyktingarna själva, inte minst barnen, som får en dålig start i sitt nya land.

Många av flyktingarna är kristna irakier som flyr undan krig och förtryck.– Nästan alla, ja. Jag har träffat många som har fruktansvärda berättelser om släktingar och vänner som blivit mördade och förföljda. Jag kan förstå att folk flyr, men man måste ha ett flyktingmottagande där alla länder ställer     upp, och ett mottagande i Sverige där flyktingarna sprids till alla kommuner.

Hur tycker du att svensk flyktingmottagning fungerar?– Det har havererat. En mycket stor del av flyktingarna kommer till ett fåtal bostadsområden och kommuner. Det är lätt att vara solidarisk när man bor i Stockholms innerstad eller i Täby. Men de som drabbas av det system vi har i dag är flyktingarna, men också de som bor i Ronna och ­Hov­sjö. Hela Sverige borde dela på det ansvaret.

Metro den 14 mars förra året.
Metro den 14 mars förra året.
Nuri Kino, som skrev artiklarna.
Nuri Kino, som skrev artiklarna.

Metroartiklar blev världsnyhet

Frilansjournalisten Nuri Kinos artiklar om ”Lilla Irak” som publicerades av Metro i både Sverige och andra länder snappades snabbt upp av internationella medier och satte Södertälje på världskartan.

– Det är fantastiskt och glädjande för mig som journalist att artiklar kan få ett så stort internationellt genomslag. De ledde till att den amerikanska regeringen, men också den irakiska, fick upp ögonen för flykting­situationen, säger Kino.

– De översattes och var egentligen det förs­ta riktiga som skrevs om det här. Tidningar och tv-stationer från hela världen skickade journalister och fotografer till Södertälje och det fortsätter även i dag.

United States Commission on International Religious Freedom, den amerikanska myndighet som bevakar religionsfrihet, har också skickat folk. Vad den resan  resulterade i är ännu inte klart. Juristen Elizabeth Cassidy säger att rapporten väntas vara klar i maj.– Rapporteringen i Metro bidrog till två hearings som den myndighet Cassidy jobbar åt höll och det i sin tur har lett till att flykting­situationen i sitt fruktansvärda tillstånd äntligen är på väg att erkännas.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro