ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag skulle inte själv våga ta det uppdraget”

Caroline Engvall · 30 Sep 2011
Uppdaterad 30 Sep 2011
Anders de la Motte är den före detta polisen, numera säkerhetschefen, som skriver skruvade thrillers

Anders de la Motte är den före detta polisen, numera säkerhetschefen, som skriver skruvade thrillers


Anders de la Motte är den före detta polisen, numera säkerhetschefen, som skriver skruvade thrillers.

klar

Artikellänk är kopierad

Att läsa Anders de la Mottes böcker är som att kastas runt i ett tv-spel. Korta meningar. Högt tempo. Blinkningar till popkulturen. Ungt och nytänkande, helt enkelt. Inte konstigt att Lommabon ­till­delades Svenska deckarakademins debutantpris förra året. –Tack! Dessutom plockade SF upp filmrättigheterna för [geim] och intresset bland utländska förlag är väldigt stort så min författarkarriär fick en flygande start. Deckarakademins pris för bästa svenska deckare hoppas jag i år går till min kollega Kristina Ohlsson som var nominerad redan i fjol.Hur uppkom idén till [geim]? – Jag reser mycket i jobbet och vid start och landning brukar jag inventera stolsfickan framför mig. Då började jag fundera på vilka spännande saker man skulle kunna hitta där, utöver tuggummi och gamla biljettstumpar. – Min första tanke var ett USB-minne med någon typ av spännande information eller bilder vilket med tiden utvecklades till en telefon som plötsligt började kommunicera med upp­hittaren. Om du själv skulle få ett likadant erbjudande som huvudpersonen HP, med telefonen och spelerbjudandet på tågsätet, hur skulle du tänka då? – Oj, svår fråga. Precis som HP är i början skulle jag nog vara rätt skeptisk men samtidigt också väldigt nyfiken. Hur kan personen i andra änden av telefonen veta vad jag heter? Är det här någon typ av skämt, och vem ligger i så fall bakom? Går det att räkna ut hur alltihop fungerar och vända situationen till min fördel? – Men till skillnad från HP skulle jag nog inte våga acceptera det där första och till synes enkla uppdraget. I alla fall tror jag inte det...

Lästipset – här är veckans bästa böcker¨

Småtjuv får sms-utmaning [Geim], Anders de la Motte (Pocketförlaget) Anders de la Motte gjorde sig helt klart förtjänt av utmärkelsen ”2010 års bästa debut­deckare” av Svenska Deckarakademien. Historien i [geim] växlar mellan polis/gangsterperspektivet på ett imponerande sätt och småtjuven HP  får en utmaning via sms, en utmaning som eskalerar. Vad är verklighet i det nätomspännande spelet?Minnesmästare lär ut sina knepVägen till mästarminne, Mattias Ribbing (Forum) Minnesmästaren Mattias Ribbing (han kan komma ihåg rätt ordning på 520 slumpmässiga siffror som han har fått titta på i 30 minuter) skriver lättfattligt och intressant om hur man som helt vanlig svennebanan kan bli mästarnas mästare i minne.”Gubblit” tar oss till IndienDelhis vackraste händer, Mikael Bergström (Norstedts) Det är omöjligt att skriva en Indienbetraktelse som klår Shantaram, men Mikael Bergström lyckas bra med att ta med läsarna till smutsiga bakgårdar, kryddiga dofter och knalliga saris. I den tunnsådda genren ”gubblit” funkar ”Dehlis vackraste händer” fint.Livsöden finns bakom rubrikerDet farliga Sverige, Dick Sundevall (Lind & co) En bild av ­livs­öden vi annars mest sett i pressen som svarta rubriker. En del ger hopp, andra förtvivlan om framtiden för personerna, för omgivningen och för oss andra. En bok som berör – men det hade lönat sig om författaren tagit mindre plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro