ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag trodde en lastbil kört in i huset"

TT · 16 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Betonghus skakade och tavlor föll ner i morse när hela södra Sverige skakades av ett kraftigt jordskalv.

Bengt Jeppsson arbetar på Länsförsäkringars kontor i Ystad. Strax före klockan halv sju i morse kände han plötsligt hur hela huset, ett betonghus, började att skaka.- Jag trodde att det var en lastbil som hade kört rakt in i byggnaden och rusade ut. På gatan träffade jag en kvinna som berättade att hon inte känt någonting, säger han.TT: Blev du rädd?- Rädd! Ja, det kan du tro att jag blev, säger Jeppsson som dock är lättad över att inte ha blivit skadad.Rent fysiskt gör sig skalvet påmint genom att tavlorna på kontoret fortfarande hänger snett.

- Jag vaknade av att hela sängen skakade. Det kändes som om någon tog tag i själva husgrunden och lyfte upp den, säger Mia Larsdotter som bor på bottenplanet i ett bostadshus för rörelsehindrade i norra Lund.- Det kändes väldigt otäckt. Väggarna skakade men det var ingenting som gick sönder, säger hon, fortfarande med lite skakig stämma.

20-åriga studenten Anna Karelis bor på tredje våningen i ett fyravåningshus i centrala Lund.

- Jag låg på min säng när skalvet kom och det var ett fruktansvärt oväsen överallt. Två tavlor ovanför sängen föll ned, säger hon.- Jag har varit i Grekland och upplevt kortare jordskalv tidigare. Det här var ett ovanligt långt skalv, kanske 10—12 sekunder, säger hon.

Julia Abrahamsson i Rödeby i Blekinge kände av skalvet när hon låg i sängen, halvvaken mellan väckarklockans upprepade ringningar.

- Det var otäckt. Det skakade till och fortsatte en liten stund. Det kändes att det var något helt annat än katten eller barnen.- Jag borde gå ner och duscha nu men jag är litet rädd för att det kommer tillbaka. Jag kollar på nyheterna på datorn i stället, säger hon.Ingenting i hennes hem föll ned eller gick sönder, säger hon, men upplevelsen var minst sagt omskakande.

Pamela Fernandez som bor i Alvesta väster om Växjö i Småland hade precis vaknat när sängen började skaka.- Det var fruktansvärt. Jag kommer från Chile och sådant här ska inte finnas i Sverige.Blev du rädd?- Ja, absolut. Jag blev jätterädd.Har du varit med om något liknande förut?- Ja, gud ja, i Chile. Jag var med om en stor jordbävning där 1985 när jag var nio år.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro