ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag tror att hon gillar mig också"

Lotta Imberg · 4 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Folk skickar mig mössor från hela världen, säger glasskulptören Bertil Vallien, och tillägger att han tänker bättre med mössa på. 

– Folk skickar mig mössor från hela världen, säger glasskulptören Bertil Vallien, och tillägger att han tänker bättre med mössa på. 


klar

Artikellänk är kopierad

GLASKONST. Nu kan du tända din egen olympiska eld. Landets främste glaskonstnär, Bertil Vallien, har i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté tagit fram en handgjord souvenir, ”Starlight OS-skulptur”, till sommar-OS. – Temat för den kinesiska olympiaden är ju ”One dream, one world”. Vad fasen gör man? Efter många förslag kom vi fram till att den här. Vi har ett värmeljus som den olympiska elden och en figur som får representera olika sporter. Det kan vara en höjdhoppare eller en simmare och vid sidan av det en stafettpinne eller ett målsnöre.

”Töntigt och barnsligt” löd din hustrus omdöme om några av dina verk på er första gemensamma utställning på Vida museum.– Och det var de mest intressanta grejerna på hela utställningen! Men sådan är hon, haha. Hon är för jävlig, hon är min värsta kritiker. Det är bra att man har en sådan i närheten.

Ni är båda 70, har varit gifta i 45 år och varit tillsammans i 50. Hur har ni lyckats hålla ihop?– Jag tror att det är konflikterna som håller oss vid liv. Vi bråkar mycket. Det är alltid liv i luckan, det är aldrig tyst. Vi har olika åsikter om nästan allting, men hon är en jättehärlig tjej och jag tror hon gillar mig också.

Tävlar ni mot varandra?– Ibland gör vi det. Hon är en jävla fajter och nu har hon lyckats nå ett av sina mål här i livet och det är att slå mig i omsättningssiffror på Kosta Boda. Hon omsätter mer än vad jag gör nu och det är en stor lycka för henne, haha.

Hur ska du svarar på det?– Jag vet inte, jag jobbar ju mest med konstglas nu för tiden – och då är man inte på samma bana längre. Men ibland gör jag sådana här saker, som OS-skulpturen. 

Jag antar att du bokstavligen får experimentera mycket?– Ja, det är mycket kemi, fysik och form. Jag började redan på 60-talet och min första utställning hade jag 1983 i New York, där mina båtar liksom blev genombrottet. Men glasblåsarna hatade ju det här. Det var liksom tvärs emot alla deras ideal med full kontroll, symmetri, elegans.

Hur ofta går det åt skogen på Åfors glasbruk?– Rätt ofta. Av tio gjutningar förlorar jag kanske två eller tre. Det behövs bara en snöstorm och ett strömavbrott i några timmar.

Du håller i alla fall huvudet varmt. Hur många mössor har du egentligen?– Haha, jag vet inte hur många hundra mössor jag har.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro