ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag tycker den är riktigt rolig”

Louise Jacobson · 22 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
”Mammut” kan vara Lukas Moodyssons sista film. – Jag har inga idéer alls. Jag vet inte ens om jag ska göra film, säger Moodysson.

”Mammut” kan vara Lukas Moodyssons sista film. – Jag har inga idéer alls. Jag vet inte ens om jag ska göra film, säger Moodysson. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

”Mammut” är en film om världens orättvisor, trasiga familjer och barn som far illa.  Lukas Moodysson, 40, ser sin nya storfilm som en komedi.Lusten att göra en 70-miljonersrulle med Hollywood-skådisar drabbade Lukas Moodysson efter experimentella ”Container”, publikmässigt sett en flopp. – Jag är väldigt nöjd med ”Container” men det kändes viktigt att det här blev något annorlunda. Jag kände att jag hade hållit på och viska ett tag, nu ville jag tala tydligt, säger han.”Mammut” är regissörens första engelskspråkiga och hittills dyraste film. Dramaturgiskt prövar han ett nytt grepp och flätar samman flera livsöden; en välbärgad familj i New York (Gael García Bernal, Michelle Williams, Sophie Nyweide), deras filippinska nanny (Marife Necesito) och en prostituerad (Run Srinikornchot) i Thailand. På så sätt skildras klyftorna mellan rika och fattiga över klotet.– Jag började med Filippinerna. Många filippinska kvinnor åker utomlands för att ta hand om västerländska åldringar, sjuka och barn. På något sätt började jag fantiserande kring städning. Det ledde mig fram till en rollfigur som hade kommit till ett annat land som nanny och hade lämnat sin egen familj.Beskrivningen ”mörk” ligger nära till hands, men regissören säger att han inte vet vad det betyder.  – Om man menar att den skildrar en värld som är hopplös, så tycker jag inte att det stämmer. Jag skildrar en brokig värld där alla strävar i olika riktningar. Det är hoppfullt. Jag tycker ”Mammut” ibland är på gränsen till en komedi. Jag tycker den är riktigt rolig, säger han som om han trots allt vill förvirra sin publik. När Metro såg filmen var det ingen i salongen som skrattade. Spelsajtsutvecklaren Leo (Bernal) är en framgångsrik småbarnspappa liksom Lukas Moodysson själv.– Han bär på en känsla av att något gått förlorat i vår västerländska tillvaro. Jag tror inte han vet vad det är. Jag tror till exempel inte att han är olycklig i relation till sin fru. Det är bara någonting han saknar och så går han helt vilse i det. Det tror jag många, och jag, känner igen sig i. Eller jag tror att jag är betydligt gladare än vad Leo är.

klar

Artikellänk är kopierad

Louise Jacobson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro