ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag vill att det ska bli äckligt läskigt”

Caroline Engvall · 16 Jan 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Linda Skugge, kontroversiell krönikör som öser ur sig text utan censur. 

Linda Skugge, kontroversiell krönikör som öser ur sig text utan censur.  Foto: Henry Lundholm


Linda Skugge skissar på en deckare

klar

Artikellänk är kopierad

RUTIN. Linda Skugge är den kontroversiella krönikören som öser ur sig ensamstående-mamma-känslor utan censur i ”Ett tal till min systers bröllop”. Förra året blev hon själv trebarnsmor – men den barnchock som hon själv skriver om i ”Ett tal till min systers bröllop” är fjärran från henne själv.– Jag vet inte om det beror på att jag har sådan grym rutin eller om det är för att min bebis är så lättskött och glad eller om det är för att det är så himla löjligt lätt att bo i radhus. Här är det noll chock, jag är bara glad.•• Du hårdpluggade ju den amerikanska poeten Sylvia Plaths liv inför boken. Varför är hon så intressant?– Historien är så tragisk. En ung tvåbarnsmamma blir övergiven av sin man för att han träffar en ny brud som han skaffar barn med. Sylvia gasade ihjäl sig och lämnade sina barn. Det gör ju att man vill läsa mer om henne. Dessutom gasade hennes man Ted Hughes nya kvinna ihjäl sig också och tog med sig deras dotter.•• Du själv verkar väldigt orädd – i alla fall för kritik. Är det en sann bild av dig?– Ja, för jag hinner inte noja över sådant. Jag har ju en massa små barn. •• Vad jobbar du på för nytt skrivprojekt just nu?– Jag har inte börjat skriva än, men jag håller på att stolpa upp ett synopsis till en deckare. Det är jättesvårt för jag vill att böckerna ska bli så äckligt läskiga.

Veckans pocketnytt

”Storm över Frankrike” Irène Némirovsky(Bonnier Pocket)När Tyskland framkallar bombregn över Frankrike på 40-talet flyr befolkningen, rika som fattiga. Irène Némirovsky själv hann aldrig skriva klart boken innan hon skickades till Auschwitz, men hennes dotter räddade manuset och nu har tidsdokumentet skapat debatt – 50 år senare. Viktig historia om en tid som aldrig får glömmas bort.

”Ett tal till min systers bröllop” Linda Skugge (Pocketförlaget) Sylvia Svensson är en känd krönikör och författare (men Linda Skugge själv hävdar att hon inte är huvudpersonen) som får dra hemmets tunga lass, med nattspyor, tvättstugetanter och ett liv som inte riktigt går ihop. Samtidigt väver Skugge ihop Svensson-Sylvias historia med sin egen idol – poeten Sylvia Plaths tragiska livssaga. Påläst och ilsket.

”Blodsarv” Denise Mina (Månpocket) Artonåriga Paddy drömmer om att bli journalist – och blir brutalt inkastad i sin nya yrkeskarriär när ett barn hittas mördat. Två tolvåriga killar grips, men Paddy fattar misstankar och börjar nysta i alternativa mördare, vilket förstås slutar i blod. Cool story, cool tjej. Längtar redan efter nästa bok om henne.ÅretsVeck

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro