ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag vill att han ska ligga före pöbeln"

Jenny Sköld · 13 Dec 2012
Uppdaterad 13 Dec 2012

Senaste trenden bland överambitiösa föräldrar är att lära barnen läsa – innan de ens är pottränade.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler föräldrar visar hur deras små barn läser i filmklipp på Youtube.
Allt fler föräldrar visar hur deras små barn läser i filmklipp på Youtube.

Kan man lära ett barn läsa redan i spädbarnsåldern? Det tror en växande skara föräldrar i Storbritannien, som vill ge sina barn de allra bästa förutsättningar för att utveckla sina talanger.

Tigermammor eller tigerföräldrar har på senare år uppmärksammats i media – superambitoösa föräldrar med ett extremt fokus på att utveckla sina barns eventuella talanger. 

Det lär vara samma kategori av föräldrar som nu lägger ut filmklipp på Youtube av sina bebisar som av allt att döma läser innantill i böcker och på  skyltar som hålls upp framför dem. 

39-åriga Dana, mamma till John Wilkey, är en av dessa superambitlösa föräldrar som anser att det aldrig kan vara för tidigt att göra sitt barn briljant. Hon började redan när sonen var nyfödd att visa honom tio pappersark varje dag med ord. 

– Jag brukade visa honom ord som "mjölk", och samtidigt ge honom mitt bröst, säger hon till Daily Mail.

Dana försöker också lära honom meditation och att se skillnad mellan olika typer av insekter och växter.

– Det är djungelns lag som gäller. Jag vill att han ska ligga före pöbeln, säger hon.

Men många experter på området är skeptiska och ifrågasätter att små barn verkligen förstår vad de läser – och om det då verkligen kan kallas att läsa. 

– Visst kan de lära sig kopplingen mellan bokstäver och ljud. Men den stora frågan för mig är om förståelsen av det barnet läser kan utvecklas i samma takt, säger föräldrapsykologen Amanda Gummer. 

En av de mest högljudda anhängarna av tidigt läsinlärning är Wikipedia-grundarna Larry Sanger. Den före detta filosifieprofessorn har publicerat filmklipp på sitt barn, nu sex år,  när han läser allt från den amerikanska konstitutionen och ingenjörstexter. Sanger är så övertygad om att läsinlärning inte bör vänta till skolåldern att han lanserat en gratis webbsida för ändamålet – Readingbear, en guide för föräldrar runt om i världen som vill följa hans exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro