ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag vill bara ha en egen lägenhet – hur svårt ska det vara egentligen

Metro · 4 Feb 2016
Uppdaterad 4 Feb 2016

Foto: Montage/Nora Dükler/All Over Press


Bostadsbristen är en av de stora frågorna i Sverige och tidigare i veckan inleddes politiska diskussioner om hur byggandet ska kunna öka. Jag är en av alla dem som tvingas flytta runt mellan andrahandskontrakt med ockerhyror. Hur lång tid ska det ta innan jag får en lägenhet, undrar Mohamed Touzari, 21.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan hade jag ett missat samtal från Bostad Stockholm. Naiv som jag var ringde jag upp sekunden jag såg det, i tron om att jag på något mirakulöst sätt hade fått en lägenhet. Det var självfallet inte det samtalet gällde – jag hade bara glömt att betala min räkning för att stå i bostadskön.

Mellan oktober 2014 och mars 2015 bodde jag på tre olika ställen. Tre gånger inom loppet av ett halvår fick jag packa ner mina ägodelar, flytta till en lägenhet med en löjligt dyr ockerhyra, packa upp mina saker för att kort därefter gå igenom samma process igen. Och igen. Och igen.

► LÄS MER: "Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med"

Sist jag kollade var snittväntetiden för att få en lägenhet i Stockholm mellan 15 och 20 år. I dag är jag 21 år gammal, vilket innebär att jag skulle få vänta ungefär lika länge som jag vandrat på planeten jorden innan jag får tag i ett förstahandskontrakt. Om jag inte köper en lägenhet, såklart - men det är rätt svårt att få ihop en kontantinsats om du inte är en höginkomsttagare vid 21 års ålder.

Jag minns när jag studerade på högskolan i Gävle och bostadsgarantin – som de kallade det – innebar att eleverna fick bo på bussar som gjordes om till ett kollektiv när studentlägenheterna tog slut.

Efter mina tre flyttar på sex månader hade jag turen att komma över ett andrahandskontrakt som sträckte sig i ett år. Jag lyckades till och med förhandla ner den överdrivet höga hyran. Ett kontrakt som dessvärre börjar närma sig sitt slut, men jag har ändå varit lyckligt lottad. Jag har vänner som betalar 5 000 kronor för ett rum 20 minuter från centrala Stockholm. Jag talar med bekanta som bor på soffor och hoppar mellan korttidskontrakt på allt ifrån två veckor till tre månader. Sistnämnda är om de har tur.

Tidigare i veckan läste jag att Sverige behöver bygga 700 000 bostäder inom de kommande tio åren för att befolkningen ska få tak överhuvudtaget. I dagsläget har vi den högsta byggtakten på 25 år - trots det lär vi behöva öka med byggtakten med 50 procent för att planen ska gå i lås.

I måndags drog regeringens bokrissamtal med Alliansen och Vänsterpartiet igång. Som det ser ut nu verkar den pågående cirkusen i riksdagen inte närma sig sitt slut på långa vägar. Jag minns att Alliansen inför valet 2010 lovade 4 400 nya studentbostäder i Stockholm. Än i dag har inte ens hälften av dem byggts.

► LÄS MER: "Många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar"

Det känns otroligt tråkigt. Och jobbigt. Att ständigt vara oroad över att stå utan tak över huvudet. Att aldrig veta när du vaknar om i dag är dagen då din hyresvärd får för sig att vilja flytta tillbaka. Jag känner människor som bor på ställen utan någon som helst uppsägningstid eller trygghet om att de är garanterade boende veckan därpå. Det är en återkommande stress som tär på oss alla utan fasta bostäder, en stress som är svår att förstå för den utomstående.

Min enda fråga går egentligen till den nuvarande regeringen: Hur lång tid tar det innan jag får en lägenhet? Eller måste jag flytta hem till mamma och pappa?

Mohamed Touzari

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro