ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Jag vill bygga ett världsledande bolag"

Mary Örnborg · 7 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Nina Bake. Ålder: 28 år. Familj: Sambo. Bor: I Stockholm numera. Utbildning: Examen i Industriell ekonomi, Chalmers samt Entreprenörsskolan på Chalmers. Framträdande egenskap: Drivande, målinriktad och en grym organisatör. Uppskattar hos medarbetare: Engagemang och ansvarstagande. Intressen: Egna hästen och segling – har dessutom seglat på elitnivå. Läser helst: Inspirerande böcker om entreprenörskap och deckare.

Nina Bake. Ålder: 28 år. Familj: Sambo. Bor: I Stockholm numera. Utbildning: Examen i Industriell ekonomi, Chalmers samt Entreprenörsskolan på Chalmers. Framträdande egenskap: Drivande, målinriktad och en grym organisatör. Uppskattar hos medarbetare: Engagemang och ansvarstagande. Intressen: Egna hästen och segling – har dessutom seglat på elitnivå. Läser helst: Inspirerande böcker om entreprenörskap och deckare. Foto: Mary Örnborg


klar

Artikellänk är kopierad

Nina Bake har byggt upp medicinteknikföretaget Episurf från grunden. Nu – två år senare, är företaget, som utvecklar implantat för folk som lider av broskskador i lederna, redo att börsnoteras.

Du blev headhuntad till företaget Diamorph direkt efter att du var klar på Chalmers för snart tre år sedan. Hur hamnade du som vd på Episurf?– I samma veva som jag började på Diamorph träffade företagets vd Leif Ryd som är professor i ortopedi. Han berättade om att det inte fanns några bra behandlingsmetoder för att laga broskskador i leder. Det var efter det mötet idén om Episurf föddes och jag sattes som ansvarig för projektet.

Episurf har kommit en bra bit på vägen för att vara ett medicinteknikföretag med så få år på nacken. Hur har ni burit er åt?– Vi utgår från redan befintlig grundforskning och vidareutvecklar vårt implantatkoncept genom strikt fokus på marknadsnära forskning. Vi använder oss dessutom av konventionella material som redan är godkända för att användas i implantat. Vi arbetar med design och är noga med att vara kostnadseffektiva genom hela ledet. Och så strävar vi hela tiden efter att samarbeta med den bästa expertisen.  

Hur är ert sätt att jobba med expertisen en fördel för företaget?– Vi behöver vara flexibla med att kunna ta in den expertisen vi behöver i olika faser av vår utveckling.  För oss är det viktigt att vara snabbfotade.

Ser du dig själv som en intraprenör eller entreprenör?– Definitivt som en entreprenör. Jag har byggt upp Episurf från att vara en idé på papperet till vad det är i dag.

Vem äger företaget i dag?– Diamorph äger ca 88 procent av Episurf. Jag har motsvarande 0,5 procent av bolaget och resten ägs av professor Leif Ryd.

Och nu ska företaget börsnoteras, varför?– Huvudsyftet med en börsnotering är att synas och i ett tidigt skede marknadsföra Episurfs produkter mot vården och individer som har ledskador samt att anskaffa nytt kapital. Vi planerar att börsnoteras på Aktietorget. Men vi hoppas också att en börsnotering kommer att öppna för att enklare kunna skapa industrisamarbeten ute i Europa.

Dessutom tror vi att  det också blir lättare att rekrytera personal och experter. Vad ska det nyanskaffade kapitalet användas till?– Vi kommer att ta in nio miljoner som vi dels ska använda för att slutföra den prekliniska fasen och förbereda oss för att i nästa steg kunna göra kliniska tester på människor.

Var befinner sig Episurf om fem år, tror du?– Om fem år tror jag att Episurf är ett globalt företag som erbjuder människor med smärtsamma ledskador ett längre, aktivare samt friskare liv.

Är du kvar då?– Jag är en entreprenör och vill bygga ett världsledande bolag. Vi får se hur långt tid det tar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro