ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag vill inte andas in din äckliga rök på uteserveringen i vår

Metro · 27 Feb 2016
Uppdaterad 27 Feb 2016

Foto: Montage/TT/Pressbild


klar

Artikellänk är kopierad

Uteservering. Blotta ordet får min puls att höjas, mitt hjärta att rusa. Mina ögon att tindra.

Uteservering. Smaka på ordet. Magi.

När man blickar ut över dagens frostiga Sverige är det svårt att tro att vi snart är där. Att uteserveringssäsongen snart är igång. Denna underbara tid är snart kommen. En tid då alla kontorsråttor tar tretimmarsluncher (ja, det är ett väl tilltaget begrepp) fyra gånger i veckan för att ”diskutera viktiga frågor” och då studenterna fallerar på sina tentor för att de helt enkelt upptäcker att det inte är lika kul att sitta med näsan i en bok när solen skiner. Inte lika roligt som att dricka Fanta i parken iallafall.

► LÄS MER: Bingo Rimér: "Bötfäll alla som röker på gatan – ge pengarna till cancerforskning"

Snart är vi där. Jag längtar. Miljontals svenskar kommer att inta sina lokala fik och barer för lite solstrålar och härligt häng. Molnen på himlen syns inte till längre. Däremot har de ersatts av en annan typ av moln, lika mörka och grå som sina föregångare. Jag pratar så klart om rökmoln. 

Jag vill vara tydlig med en sak. Jag är en stor förespråkare av individens frihet, som jag verkligen tycker att vi ska värna om och aldrig göra avkall på. Men när individerna i fråga använder denna frihet till att röka på uteserveringar – framför barn, unga, vuxna, ja, alla oss icke-rökare – då tänder jag till.

Att röka får man så klart göra, om man nu vill det, men det är någonting så… fel med att välja att utsätta andra för sin rökning på det sättet man gör när man röker på allmän plats där . Passiv rökning är ingenting man skojar bort, så att säga, och jag tycker faktiskt att man ska respektera att inte alla röker när man är på en uteservering. Snälla, jag vill verkligen inte inhalera din rök när jag bara vill njuta av en kopp kaffe i solen.

► LÄS MER: Mattias Svensson: "Sätt stopp för de präktiga tobakshatarna"

Och nej, det är ingenting att sura över. Alla får göra exakt som de vill med sina egna liv. Att röka är dock inte en mänsklig rättighet. Att få bestämma själv vad man vill och inte vill andas in/bli utsatt för är däremot det.

Mina vänner, snart är det uteserveringspremiär. Gatorna kommer att myllra av härliga människor som vill slå sig ner för lite D-vitamin, en glass eller ett glas vin i goda vänners lag. Våren är här! Kan vi alla komma överens om att den ska bli rökfri?

Daniel Paris

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro