ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag visar brösten när jag vill

Metro · 20 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

Foto: Montage/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Dagen efter demonstrationen där vi samlades för att protestera mot sexualiseringen av kvinnligt kodade kroppar, vaknade jag upp till verkligheten. Under parollen ”Free the nipple” manifesterade jag, och ett hundratal andra, genom att barbröstade gå Svartbäcksgatan i Uppsala fram. Vi vägrade bli sexualiserade och tog rätten till våra egna kroppar såsom alla män och personer som kodas manligt tillåts göra närhelst de vill. För mig handlar det inte om bröst. Det handlar om rättigheten till självbestämmande.

► LÄS MER: "Jag tänker inte dölja mina bröst bara för att du blir kåt"

Jag vaknade alltså och trots ihärdiga försök vägrade silverglittret på mitt bröst att ge vika för tvålen. Det satt lik förbannat kvar över texten ”subjekt” i svart krita. Även om denna krönika kommer att handla om något annat än själva demonstrationen vill jag poängtera att dess magnitud gjorde ett starkt intryck på mig. Ni som var där gav inget utrymme till meningsmotståndare, ni var subjekt och blew me away. Så jag satt där vid frukostbordet med ett spår av silverglitter som följt mig från sängen till köket. Allt tack vare er.

Efter demonstrationen la jag upp en selfie på mitt Instagramkonto. En bild på mig utan tröja och på egna villkor. Arton timmar efter publicering fick jag ett meddelande från Instagram. ”Vi har tagit bort ditt inlägg eftersom det bryter mot våra communityregler”. Föga förvånande, eftersom kvinnligt kodade kroppar systematiskt censureras på detta sätt. Vi får inte exponera oss efter eget tycke eftersom vi ses som något sexuellt, något som är till för någon annan att betrakta, vilket genererar restriktioner som vi tvingas underkasta oss. Efter arton timmar hade min mest gillade bild någonsin raderats från flödet.

Plattformer som Instagram och Facebook upprätthåller strukturer som objektifierar och förtycker kvinnor. Detta samtidigt som de tillåter transfobiska, rasistiska och homofobiska inlägg vilka, till skillnad från bröst, är rimliga att klassas som stötande. Min bröstkorg är inte och ska heller inte behandlas som sexuellt material. Den är en del av mig som jag måste få nyttja i min konstnärliga frihet, privat och i det offentliga rummet, precis som alla män, av den enkla anledningen att jag är människa.

Nog för att Instagram har förkastliga regler, men jag undrar nu: vem är du som anmälde mig? Instagram hade inte hittat mitt inlägg utan din hjälp, det krävs att någon rapporterar det. Vem är du som tycker att du har mer mandat att besluta om min kropp än jag själv har? Varför väljer du att aktivt upprätthålla strukturer som kränker och förminskar mig? Fundera över varför du tycker att din bedömning av min kropp är mer legitim än min egen, och varför du ens bedömer den. Tack vare dig drogs jag tillbaka ner på jorden efter arton timmars permission. Frustrerande såklart, men också vatten på min kvarn.

► LÄS MER: De visar brösten – och samhällets dubbelmoral

Nej, jag vet inte vem du är, men passa du på att anmäla mig nu. För i framtiden kommer det inte vara lika lätt för dig att sexualisera mig och andra kvinnligt kodade personer, det visade vi förra fredagen.

Anna Solander

Initiativtagare till Free the Nipple Uppsala

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro