ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jägermeister stoppar svensk bryggares öl

Johan Mårtensson · 8 Okt 2013
Uppdaterad 8 Okt 2013

I onsdags drack Magnus Jensens jaktlag sina sista Jägaröl någonsin. Patent- och registreringsverket stoppar nu ölmärket – eftersom namnet är för likt Jägermeister.

klar

Artikellänk är kopierad

Jägarölet till vänster riskerar att förväxlas med Jägermeister till höger, enligt PRV.
Jägarölet till vänster riskerar att förväxlas med Jägermeister till höger, enligt PRV.

Tvisten mellan den internationella spritjätten och det västsvenska mikrobryggeriet har rasat en längre tid. Efter att Patent- och registreringsverket, PRV, godkänt namnet Jägaröl klagade Jägermeister, och nu backar PRV med hänvisning till förväxlingsrisken.

Varumärket går i och med detta samma öde till mötes som Jägarbrännvin.

– Det är fullkomligt galet att Jägermeister slår ner på ett litet, litet lokalt bryggeri. Jag är inget hot mot dem och det går absolut inte att förväxla oss, säger göteborgaren Magnus Jensen, som är Jägarölets upphovsman.

Ölet har fram tills nu funnits i Systembolagets beställningssortiment. Jensen är starkt kritisk till PRV:s agerande.

– Det är fruktansvärt dåligt. Det är marknadshämmande, och jag har naturligtvis lidit skada av att de först gett mig ett varumärke och sedan drar tillbaka det. Dels handlar det om marknadsföringspengar, dels alla pengar som jag lagt på jurister nu. Ölet har blivit en förlustaffär, säger Jensen.

Han tänker dock inte överklaga.

– Nej, en sådan förhandling kan nog bli hur dyr som helst. Det blir gravöl i stället ... Jag bjöd jaktlaget på mina sista Jägaröl, säger han.

Enligt Stina Lilja på PRV är det inte ovanligt att myndigheten stoppar varumärken som först godkänts. Därför bör man i början ligga lågt med att lansera och marknadsföra en produkt.

– Det absolut bästa är att vänta tre månader, tills invändningstiden har gått ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro