ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jakt på film från Fittja – misstänkt utlyste själv belöning

Karl Enn Henricsson · 6 Jan 2018
Uppdaterad 7 Jan 2018
En av de misstänkta i Fittjafallet utlyste själv en belöning i jakten på mobilfilmen, enligt hans advokat.

En av de misstänkta i Fittjafallet utlyste själv en belöning i jakten på mobilfilmen, enligt hans advokat. Foto: Polisen/TT


Just nu undersöker experter flera mobiltelefoner. Anledningen är att försöka få fram film från Fittjafallet. En av männen som åtalades för den misstänkta gruppvåldtäkten gick så långt att han själv utlyst en belöning för att få tag på telefonen, enligt hans advokat.

klar

Artikellänk är kopierad

Tre män åtalades för grov våldtäkt. Två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. De ska ha skrattat och filmat delar av övergreppet, enligt åtalet.

Den 14 augusti 2016 anmälde en kvinna att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja, vilket Metro kunde berätta redan i september.Hon uppskattade att ett tiotal personer kunde ha varit inblandade och att ytterligare personer fanns på platsen. Men tingsrätten friade de åtalade männen som hela tiden nekat till brott.

”Det saknas tillräcklig bevisning som ger stöd för målsägandens uppgifter om vilka slags övergrepp hon utsattes för, var övergreppen har ägt rum och vem eller vilka som utsatt henne. Vid sidan av målsägandens uppgifter finns inte heller någon bevisning som självständigt talar för åklagarens påståenden mot de tilltalade”, finns att läsa i domen.

Trots att polisen har undersökt ett stort antal mobiltelefoner har ingen film hittats – ännu. Men åklagare Markus Hankkio har nu överklagat den friande domen, och även låtit sända två beslagtagna mobiltelefoner till experter i Tysklandi jakten på eventuella filmer.

– Men nu har tekniken kommit i kapp i Tyskland för att man eventuellt ska kunna komma in i telefonerna, och därför har man skickat dem dit. Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor, berättade Markus Hankkio för Metro tidigare i veckan.

Men även flera av de misstänkta har varit angelägna om att hitta filmen. En av männen, en 23-åring som nu friats för grov våldtäkt, var till och med beredd att betala för att få fram den, enligt hans advokat.

– Han utlyste en ekonomisk belöning för telefonen och för att få fram den här filmen, säger advokat Robin Grönvall.

23-åringens uppgifter om hur han gjort ansträngningar för att få fram filmen ”har delvis bekräftats av åklagaren, som granskat NN:s brev när han varit häktad”, finns att läsa i domen.

Advokaten vill inte berätta hur stor belöningen var eller om den har betalats ut, men han säger:

– Så fort killarna blev släppta ur häktet gav de sig ut på jakt efter den här filmen. De har hittat en telefon som filmen eventuellt ska ha funnits på. Det vi utreder nu är om det går att återskapa filmen.

Telefonen har skickats till ett företag, och svar på undersökningen väntas om några veckor, vilket tidningen Expressen har rapporterat om.

På frågan om varför telefonen inte överlämnades till polisen, säger Robin Grönvall:

– Man vet inte riktigt vad som finns på telefonen. Vissa av de här killarna lever i en miljö där det förekommer narkotika och det kan finnas information på telefonen som kan involvera andra personer. Om man ger telefonen till polisen och de hittar saker som berör annan kriminalitet är de tvungna att utreda det. Det kan vara så att det kan röra ytterligare personer som inte har med det här målet att göra.

Robin Grönvalls förhoppning är att filmen ska visa att hans klient inte har begått något övergrepp mot kvinnan.

– Redan i första förhöret berättar min klient att han har haft sex med målsäganden. Han lämnar samma berättelse i tingsrätten. Han har berättat att det var en person som hade sin mobil uppe och filmade och att han efteråt fick se filmen, och att den föreställer hur målsäganden ger honom frivilligt oralsex.

23-åringens sperma kunde säkras från kvinnans kläder, liksom sperma från de två andra männen som åtalades för grov våldtäkt. Kvinnan har berättat att hon följde med en för henne okänd kille till trapphuset i syfte att köpa narkotika.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro