ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jakten på Snowden i gång

Viktor Bendz · 11 Jun 2013
Uppdaterad 11 Jun 2013
Edward Snowden i tv-intervju med brittiska The Guardian.

Edward Snowden i tv-intervju med brittiska The Guardian.


Spionläckan och visselblåsaren Edward Snowden har checkat ut från sitt hotell i Hong Kong, använt all kredit och försvunnit. Var han befinner sig är okänt men det spekuleras att han är kvar i Hong Kong på flykt undan USA.

klar

Artikellänk är kopierad

The Guardians reporter Glenn Greenwald talar med medier efter sin intervju med Edward Snowden som gjordes på det hotell som Snowden nu har checkat ut i från.
The Guardians reporter Glenn Greenwald talar med medier efter sin intervju med Edward Snowden som gjordes på det hotell som Snowden nu har checkat ut i från.Foto: Scanpix

I tv-intervjun som brittiska tidningen The Guardian gjorde med Edward Snowden, 29, syntes interiören i hans hotellrum. Därefter tog det inte lång tid innan världspressen och den amerikanska underrättelsetjänsten visste att han befann sig på Hotell Mira i Hong Kong.

– Jag tror att hans målsättning är att så länge som möjligt försöka undvika att fastna i klorna på USA, fullt medveten om att det med största sannolikhet inte kommer att lyckas och att han kommer att hamna precis där han inte vill vara, säger Guardian journalisten Glenn Greenwald till  Washington Post .

Och Edward Snowden var väl medveten om livet som väntade honom efter läckan. När han avslöjade USA:s övervakningssystem Prism genom The Guardian blev han en måltavla i hemlandet USA, där kongressledamöter vill åtala honom för förräderi. 

– Om de vill ha dig, då tar de dig i tid, sa han om landets underrättelsetjänst, sa Snowden enligt Business Insider.

Under gårdagen framgick att han hoppades få politisk asyl i Island men ingen ansökan hade inkommit. Även Wikileaks-grundaren Julian Assange gick i går ut och uppmanade länder att ge visselblåsaren asy l – så som han själv fått på Ecuadors ambassad i London.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro