ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jakten på utomjordingar – nya teleskopet ska hitta liv på andra planeter

TT · 30 Jul 2018
Uppdaterad 30 Jul 2018
Den mest lovande kandidaten är "bara" 4,2 ljusår bort.

Den mest lovande kandidaten är "bara" 4,2 ljusår bort. Foto: TT


Inom de kommande åren kommer nya superstarka teleskop att riktas mot planeter i andra solsystem för att leta efter tecken på utomjordiska livsformer. Den stora frågan är om vi kommer att känna igen liv när vi ser det. Och hur vet vi att det som ser ut som tecken på liv verkligen är det?

klar

Artikellänk är kopierad

James Webb-teleskopet, som ska ersätta Hubble-teleskopet, kommer enligt planerna att skickas upp i rymden i mars 2021 och tros innebära en revolution i studierna av universum.

Samtidigt är två väldiga markbaserade teleskop under uppförande i Chile, Extremely Large Telescope och Giant Magellan Telescope. De ska tas i bruk 2023–2024.

Samtliga dessa instrument kommer att ha en upplösning som är mycket större än de nuvarande teleskopen. Det innebär något av en sanningens minut för forskarna. För första gången blir det möjligt att söka efter tecken på liv på mycket avlägsna himlakroppar – i första hand de jordliknande exoplaneter som upptäckts runt andra stjärnor de senaste åren.

En av de mest lovande kandidaterna är planeten Proxima b som kretsar runt dvärgstjärnan Proxima Centauri på ett avstånd av ”bara” 4,2 ljusår. En annan är den nyupptäckta Ross 128b. Avståndet dit är elva ljusår.

Även de sju exoplaneterna som kretsar runt dvärgstjärnan Trappist-1 – 40 ljusår från jorden – är tänkbara kandidater till att kunna härbärgera liv.

En illustration från 2015 visar James Webb-teleskopet i rymden. NASA bekräftade i mars att man väntar med uppskjutningen till 2020. Foto: Northrop Grumman/NASA via AP
En illustration från 2015 visar James Webb-teleskopet i rymden. NASA bekräftade i mars att man väntar med uppskjutningen till 2020. Foto: Northrop Grumman/NASA via AP
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro