ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jakten på vabfuskare en succé – FK har fått tillbaka 40 miljoner

Ida Gustafsson · 16 Mar 2016
Uppdaterad 27 Jan 2017

I drygt två år har Försäkringskassan letat aktivt efter föräldrar som sökt VAB trots att barnen inte varit sjuka. Arbetet har varit en framgång – de har fått tillbaka 40 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Försäkringskassan började leta efter systematiska VAB-fuskare har återkravssbeloppen sexdubblats på över två år.
Sedan Försäkringskassan började leta efter systematiska VAB-fuskare har återkravssbeloppen sexdubblats på över två år.

När kravet på frånvarointyg från till exempel förskolan togs bort inledde Försäkringskassan ett kontrollarbete för att hitta föräldrar som fuskade med den tillfälliga föräldrapenningen. Det vill säga, de tar ut VAB trots att de jobbar och barnet är friskt.

Och enligt sammanställningen för 2015 visar det sig att det har varit ett lönsamt arbete. Återkravsbeloppen har sexdubblats – de har ökat från 5,8 miljoner till 40 miljoner kronor.

– Det är en direkt följd av att vi har mer effektiva kontroller av systematiskt missbrukande personer, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

När Försäkringskassan har hittat en person som fuskat med den tillfälliga föräldrapenningen går myndigheten även tillbaka och undersöker om det inträffat tidigare. På så vis blir återkravsbeloppen i många fall ännu större.

– Med de riskbaserade kontrollerna hittar man verkligen de systematiska missbrukarna, säger Niklas Löfgren.

Hur kontrollerna genomförs vill myndigheten inte offentliggöra.

– Vi vill inte riktigt avslöja det, men principen är att man tänker sig: ”Var finns det störst risk för felaktiga utbetalningar eller missbruk av försäkringen?”. Och om man tänker sig att man har ett barn som är 11,5 år gammalt, då finns det viss risk att man kan missbruka försäkringen där, men man har bara sex månader på sig att göra det, sen tar försäkringen slut, säger Niklas Löfberg.

Utöver det genomför myndigheten slumpmässiga kontroller för att undersöka frekvensen i fusket. Hittar de någon som har uppgifter som verkar suspekta dubbelkollar myndigheten alltid uppgifterna.

– Vi kontrollerar med arbetsgivaren i första hand för att se om personen varit på jobbet, sen konfronterar vi den enskilde med uppgifterna och då får man chansen att själv yttra sig. Om vi misstänker att att det är systematiskt, går vi tillbaka i tiden och utreder andra förmåner som bostadsbidrag, då kan man upptäcka ytterligare missbruk.

Beroende på hur höga beloppen är finns det – utöver återbetalningskrav – även möjlighet för att saken leder till åtal. Men hur många ärenden som lett till åtal är dock oklart.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro