ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

James såg bilden på gråtande grek – nu ska han betala mannens pension

Alva Forsberg Fierro · 7 Jul 2015
Uppdaterad 8 Jul 2015
Den gråtande pensionären har blivit en symbol för den ekonomiska krisen i Grekland.

Den gråtande pensionären har blivit en symbol för den ekonomiska krisen i Grekland. Foto: TT/ James Koufos Facebook


Bilden på en förtvivlad grekisk pensionär spred sig över hela världen. Nu har en australiensisk finansman erbjudit sig att bekosta mannens pension. Jag vägrar se en hårt arbetande man svälta”, skriver James Koufos.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen visste vem han var framtill i lördags då AP intervjuade honom.
Ingen visste vem han var framtill i lördags då AP intervjuade honom.Foto: TT
I ett inlägg på Facebook vädjar James Koufos om hjälp att hitta den grekiske pensionären.
I ett inlägg på Facebook vädjar James Koufos om hjälp att hitta den grekiske pensionären.Foto: James Koufos Facebook

Det var i fredags som den grekiske pensionären Giorgos Chatzifotiadis, 77, blev världskänd när en fotograf från nyhetsbyrån AFP fångade honom på bild. När bilden togs satt Giorgos och grät på trottoarkanten. Han hade köat utanför tre banker i Thessaloniki i hopp om att få ta ut sin frus pension i kontanter. När den fjärde banken nekade honom pengar bröt han ihop.

LÄS MER: Man försöker samla in 15 miljarder på internet – för att rädda Grekland

Många blev berörda av den tragiska scenen som visar hur krisen slår mot vanligt folk. En av dem var den australiensiska finansmannen och vd:n James Koufos, rapporterar Daily Mail.

– Att se de bilderna, det slog mig verkligen. Jag lever ett rätt bekvämt liv här i Sydney och att se någon som har jobbat hårt hela sitt liv som inte ens kan få ut en pension för att försörja sin fru och familj, det är inte rätt, säger han till Daily Mail.

LÄS MER: Det här händer i Grekland – skuldkrisen i 10 enkla steg​

Koufos, vars föräldrar är från Grekland, kände att han var tvungen att göra något. Därför gjorde han i måndags en efterlysning av mannen på Facebook. Koufos har erbjudit sig att betala hans pension under ett år eller så länge som det krävs för att få honom på fötter igen.

”Jag vägrar se en hårt arbetande man svälta”, skrev han bland annat i inlägget som hyllats och delats av hundratals.

LÄS MER: Turisterna struntar i grekkrisen

Redan under måndagsmorgonen hade Koufos fått in mellan fyra och fem tusen euro från människor som ville hjälpa till. Nästa vecka ska han flyga till Grekland för att överlämna pengarna till Giorgos Chatzifotiadis, som även visat sig vara en gammal skolkamrat till hans pappa. 

– Jag har blivit väldigt uppmärksammad, men jag vill inte att fokus ska ligga på mig. Jag visste bara att jag var tvungen att göra något, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro