ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jämförelse: Så lika är S och SD i migrationsfrågan – egentligen

Filip Joelsson · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Hur lika är Stefan Löfvens och Jimmie Åkessons migrationspolitik?

Hur lika är Stefan Löfvens och Jimmie Åkessons migrationspolitik? Foto: IBL


Socialdemokraternas allt mer restriktiva migrationspolitik har mötts av kritik, bland annat inom egna partiet. Vissa menar att Socialdemokraterna 2018 står nära Sverigedemokraterna i migrationsfrågan. Men hur lika är deras politik, egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags presenterade Stefan Löfven Socialdemokraternas nya riktlinjer inom migrationspolitiken. I en 14 punkter lång lista presenterades förslag som bland annat innebär kraftiga åtgärder för att säkerställa asylsökandes identitet, fler förvarsplatser och införande av centrala mottagningar för asylsökande.

De nya förslagen möttes av intern kritik, och socialdemokraternas samtliga sidoförbund motsatte sig de nya förslagen.

Liknande förslag har länge funnits på Sverigedemokraternas bord, men presenteras nu alltså även av Socialdemokraterna.

Frågan är, hur lika är partierna när det gäller migrationspolitik?

– Det finns likheter, till exempel när det gäller fokus på kontroll och utvisning, men också i hur tonläget förändrats, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Man har till exempel kunnat se både Stefan Löfven och Magdalena Andersson prata om ”vi” och ”dem” på ett sätt som inte varit lika uppenbart tidigare. Det är den som kommer hit som ska anpassa sig efter svensk arbetsmarknad, och inte arbetsmarknaden som ska anpassas efter ”dem”, sade till exempel Stefan Löfven i en debatt nyligen. Den tongången har man varit sparsam med tidigare inom S, men kanske inte inom SD.

Enligt Jonas Hinnfors är Socialdemokraternas nya grepp på migrationspolitiken egentligen inte helt ny. Mycket påminner om hur Socialdemokraterna agerade på 1980-talet, då den socialdemokratiska regeringen klubbade igenom ”Luciabeslutet”, som innebar att bara de som enligt FN:s status ansågs vara förföljda på grund av ras, nationalitet, religion eller politisk tillhörighet, kunde få asyl i Sverige.

– Det finns en äldre hållning där man haft den här typen av förslag, men som har försvunnit ur partiet, och så har SD i stället drivit den sortens politik. När man nu lägger de här förslagen på nytt ser det ut som att man gör det i Sverigedemokraternas riktning, men egentligen har de funnits inom partiet en längre tid, vilket är viktigt att poängtera, säger Jonas Hinnfors.

Inför valet 2014 lyste migrationspolitiska frågor med sin frånvaro i Socialdemokraternas valmanifest. I ett kort stycke skriver partiet att ”den som är i behov av skydd ska få en fristad i vårt land. Alla ska ha rätt till en individuell och rättssäker prövning”, utan att gå in på några specifika åtgärder.

Sverigedemokraterna hade ett avsnitt tillägnat ”invandringspolitik”, där en del av åtgärderna som nämns påminner om det Socialdemokraterna nämner i dag.

– Det är ett mer repressivt fokus hos Socialdemokraterna i dag. Man pratar om hårdare identitetskontroller, förvar, och sedan utvisning . S pratar om att bygga upp centra i stället för att bistå med bostäder, till exempel, säger Hinnfors.

Vad skiljer partierna åt i migrationsfrågan?

– Sverigedemokraterna är fortfarande ett nationalistiskt parti och går ännu hårdare ut än S. Ta angivarförslaget till exempel. Att grannar ska ange personer som har flyktingar hemma hos sig. Där får de inte medhåll från något annat parti. SD vill också begränsa den fria rörelsen överlag, genom att exempelvis gå ur EU. SD värnar också om tradition och ”svenskhet” på ett sätt som skiljer sig från S.

Varför väljer S att ta till hårdare grepp i migrationsfrågan nu?

– Förmodligen eftersom de är uppskakade över att strömningen går mot SD, och för att migrationsfrågan är i fokus vid årets val. Man står också för en eventuell regeringssituation där det kan bli möjligt att SD röstar på Socialdemokraternas budgetförslag, förutsatt att de håller sig till den migrationspolitik de nu föreslagit.

Tror du att det är aktuellt med samarbete mellan S och SD?

– Nej. Där är S fortfarande stenhårda. Det blir inga handslag, så att säga. Däremot kan de anpassa politiken för att få SD på sin sida efter valet, säger Hinnfors.

pil
Socialdemokraternas nya migrationspolitik

Metro har jämfört ett urval av Socialdemokraternas nya förslag med punkter i Sverigedemokraternas senaste valplattform och valmanifestet från 2014.

Likheter (migrationspolitik):

S: ”Avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag.”

SD: ”Begränsa nyanlända, icke-skyddsbehövande invandrares tillgång till bidragssystemen under de första åren i landet.

—–

S: ”Öka stödet till säkerhet och humanitära förhållanden i flyktingläger utanför Europa, samt ”Utöka FN:s internationella kvotflyktingsystem så att ansvaret fördelas på fler länder.”

SD: ”Ett kraftigt utökat stöd till FN:s flyktingorgan, UNHCR, och de miljontals mest nödlidande flyktingarna i världen som saknar möjligheter och resurser att ta sig ifrån konfliktområdenas närhet samt ett utökande av andelen kvotflyktingar bland de asylanter som vi beviljar uppehållstillstånd.

—–

S: ”Sverige ska vara pådrivande för att stödja fler länders kapacitet att ta emot och integrera migranter för att åstadkomma en bättre hantering av migration i världen.

SD: ”Eftersträva avtal med andra länder för att kunna utvisa fler personer, antingen till deras hemländer eller till länder som kan erbjuda plats och grundläggande skydd mer effektivt än Sverige”.

Olikheter:

SD är EU-kritiska, det är inte S.

SD vill införa ett angivarsystem, det vill inte S.

SD menar att det mångkulturella samhället ”leder till en splittringspolitik där olika grupper på ett ogynnsamt sätt ställs mot varandra.”

S värnar om det mångkulturella samhället och ”övertygelsen om alla människors lika värde och rättigheter är den bärande tanken inom socialdemokratin”.

Källa: Källa: Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro