ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jämförelsen med bilar haltar

metro · 23 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Rasmus Fleischer - doktorand och debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren 2006 beslagtogs alla hundratals servrar som råkade dela serverhall med The Pirate Bay av polisen. Efteråt övertygade den ansvariga åklagaren Håkan Roswall tingsrätten om att få behålla beslagen i halvår efter halvår, genom hänvisning till ett prejudikat från 1983. I rättssalen förklarade han detta fall ingående. En bilägare hade fått sitt fordon beslagtaget, då det ansågs kunna ha betydelse för en utredning där han själv inte var misstänkt och som senare lades ned. Detta ansågs då vara helt i sin ordning, och därför måste det även vara i sin ordning att låta hundratals webbservrar samla damm, menade Roswall. Trots att han kallar sig IT-åklagare lyckades han blunda för skillnaden mellan en bil och en dator: bilen är unik, men datorns information kan kopieras.

Nyligen användes bilmetaforen på nytt för att försvara hårdhänta tag mot fildelningsfenomenet. Antipiratlobbyn kräver som bekant att en lag stiftas som tvingas internetleverantörer att ge dem abbonentuppgifter, så att de ska kunna vidta civilrättsliga åtgärder för att skrämma livet ut misstänkta fildelare. Att låta privata organisationer samla in ip-nummer och få dem identifierade på beställning, är inte konstigare än att ”vem som helst kan notera registreringsnumret på den som kör för fort i trafiken”, påstods i en debattartikel. Datorers ip-adresser likställs alltså vid bilars registreringsplåtar. Vem som helst med minsta koll på datornätverket internet borde förstå hur galet resonemanget är. Vägverket finns nämligen inte på internet. Vägverket har ett centralt register som kopplar varje registreringsnummer till en person, men något sådant centralt register finns inte på internet.  

Lagar som ska tvinga fram utlämnande av personuppgifter hamnar i strid med en av nätets grundläggande principer: varje punkt i nätverket kan vara en öppning till ett nytt nätverk. En ip-adress kan gå till en persondator, men lika gärna till en router som delar uppkopplingen vidare till hundratals andra, med eller utan sladd. Ska antipiraternas nya lagar bli riktigt effektiva måste innehav av routers licensbeläggas, något som veterligen inte ens kinesiska staten fått för sig.

Om bilar vore som datorer, skulle varje bil kunna innehålla tusentals andra bilar, och tusentals kilometer väg.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro