ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jamie: Ge bort recept i julklapp till polarna

Emma E Forrest · 19 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Receptet nedan är hämtat från boken ”Jamie’s ministry of food”. Den ges ut på svenska i vår under titeln “Jamies matrevolution”. (Bonnier Fakta).

Receptet nedan är hämtat från boken ”Jamie’s ministry of food”. Den ges ut på svenska i vår under titeln “Jamies matrevolution”. (Bonnier Fakta). Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

MAT. Skippa glöggen i jul och satsa på Guinness i stället. Eller häll julölen direkt i grytan.

Det är den engelske kändiskocken Jamie Oliver som tipsar om en budgetmiddag till julfesten.– Sedan kan du ge bort receptet i julklapp till dina polare och få dem att laga mat. Det är en fantastisk present!

Jamie Olivers julmiddag tar över tre timmar att tillaga, men var bara lugn. Det är själva koktiden som är lång, arbetsinsatsen är minimal. Särskilt om du låter kompisarna skala och hacka som en del av själva förfesten.– När det är kallt ute så gör en gryta verkligen susen. Den är också billig, lätt att tillaga och sprider en underbar doft i huset. Min ”beef and ale stew” (kött- och ölgryta) består mest av basvaror som man bör ha i kylskåp och skafferi.

Hur ser ett vanligt julfirande ut hemma hos dig?– Det ser nog ut som i vilket annat brittiskt hushåll som helst, faktiskt. Jag firar med familjen och nära vänner. Det är julklappar, mat, drottningens jultal och sedan vad som helst som visas på tv:n.

Vad står på menyn under själva juldagen (då britterna firar julafton)?– Jag gör en traditionell julkalkon med alla tillbehör. De senaste åren har jag också lagat till gås. Båda har fötts upp frigående, förstås. Sedan har jag också skinka.

Svensk julskinka?– Nej, snarare jamaicansk! I år kryddar jag skinkan med lite ”caribbean jerk” (chilipepparbaserad jamaicansk kryddblandning, red:s anm). Delikat!

Vad gillar du mest på julbordet?– Allting! Jag gillar allt från förberedelserna dagen innan och fram till dess att man rensat alla fat.

Men om man nu inte gör det? Vad gör du av alla rester?– En massa saker, jag brukar göra paj. En favorit är kalkon- och purjolökspaj, men i år ska jag också göra en fantastisk asiatiskkryddad kalkonsallad.

Hur överlever en vegetarian julen?– Det är en bra fråga eftersom alternativen är ganska få på det traditionella julbordet, en engelsk ”Nut roast” (en slags vegetarisk köttfärslimpa bakad på nötter och ofta grönsaksrester, red:s anm) är ju bara så tråkig. Jag skulle vilja föreslå en vacker rätt baserad på vintersquash. Receptet hittar man förstås på min hemsida – Jamieoliver.com. Kolla efter ”hamilton squash” under vegetariska recept.

Jamies kött och öl-gryta

4–6 portioner3 lagerblad500 gram tärnade grytbitar5 dl mörkt öl, Guinness eller kanske julöl2 blekselleristjälkar2 gula lökar2 morötter1 rågad tesked vetemjöl1 burk krossade tomater2 skvättar olivolja1 tesked havssalt (lite mindre om du använder vanligt salt)1 kryddmått svartpepparSkala lök, selleri samt morötter. Hacka grovt.Hetta upp en gryta på medelvärme.Fräs grönsakerna och lagerbladen i två skvättar olivolja i 10 minuter.Tillsätt kött och mjöl. Häll i bärs och tomater.Rör om rejält. Salta och peppra.Sätt på locket och låt alltsammans koka på svag värme på spisen (eller i ugn på 175 grader) i tre timmar.Ta av locket när en halvtimme återstår och stänk i lite vatten om det skulle se lite torrt ut.När allt är klart kommer köttet att vara mört och läckert. Glöm inte att plocka bort lagerbladen innan du serverar och smaka av för att se om det behövas lite mer salt och peppar.Servera med ris eller potatis.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma E Forrest
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro