ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jamie Oliver gör matrevolution

metro · 18 Maj 2012
Uppdaterad 18 Maj 2012

Den brittiske kändiskocken har utropat 19 maj till Food Revolution Day. I morgon vill han att alla äter nyttigt. – Jag är inte emot hamburgare eller pizza. Jag är emot skräpmat, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jamie Oliver gör matrevolution
Jamie Oliver gör matrevolution

Kocken Jamie Oliver har vigt sin karriär åt att bekämpa onyttig mat – och det är inte svårt att förstå varför: antalet överviktiga har mer än fördubblats sedan 1980. Varje år dör 2,8 miljoner vuxna världen runt på grund av sin övervikt. I morgon lanserar den brittiske tv-kocken sitt senaste projekt: Food Revolution Day – en global kampanj som vill uppmana dig att tänka på vad du äter, organisera ett arrangemang och servera ekologisk eller närodlad mat, eller starta en kampanj på jobbet eller i skolan. 

Hur hamnade vi i den här överviktskrisen?

–  Den främsta orsaken är den västerländska dieten, mer än någonting annat är den ansvarig för att ha skadat den globala hälsan. I så många västerländska länder finns det tre generationer människor som aldrig lärt sig att laga mat. Båda föräldrarna yrkesarbetar, matlagningsutbildningen i skolan är skitdålig, där lär man sig ingenting. Jag har besökt hem där barnen bara dricker kolsyrade drycker och aldrig kranvatten. Och teknologin, frystekniker och halvfabrikat och annan fabriksbehandlad mat har gjort sakerna ännu värre. 

Kommer vi någonsin att lära oss att äta nyttigt igen?  

–  Jag tror faktiskt att multinationella företag och snabbmatskedjor är de som är bäst rustade att leda förändringen. Om de väljer att ställa sig bakom nyttig mat så skulle de göra ett bättre jobb än någon annan regering eller person. Om du tyckte att oljeindustrin var komplicerad och orsakade krig, tänk om. Matindustrin ligger på en annan nivå. Problemet är korruptionen mellan matindustrin och regeringar. Vi måste ta itu med mindre frågor som kycklingfabriker eller pink slime (köttgegga). Produkter som aldring borde registrerats. Hur vågar de?

Och hur ska din matrevolution råda bot på det?

– Jag är inte emot hamburgare eller pizza, jag är emot skräpmat. Med Food Revolution Day försöker jag få så många som möjligt att röra om i grytan. Vi måste alla bli lite mer kräsna med vad vi stoppar i oss. När du äter något så är det något väldigt personligt som påverkar dig med en gång. 

Vilka är de största utmaningarna i Europa? 

– Det handlar om att ta till sig alla miljoner fantastiska recept som finns i hela Europa. I några av områdena med den längsta livslängden äter man mängder av fet mat, men även skitstora mängder frukt och grönsaker. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro