ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jämnt i viktiga "swing-stater"

Stockholm/Chicago TT · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

När vallokalerna stängde i flera av de avgörande delstaterna i USA stod det klart att det blir jämnt i flera av dem. Barack Obama tycks dock ha ett litet försteg i det viktiga Ohio.

I några stater kunde Obama och Mitt Romney snabbt se sig som segrare.

I tunga delstater som Florida, Ohio, North Carolina och Virginia var det så jämnt vågade de amerikanska tv-kanalerna inte genast utropa segrare baserat på vallokalsundersökningar och tidiga resultat.

En vallokalsundersökningar visade dock på ett stöd på 51 procent för Obama och 48 procent för Romney i Ohio, rapporterar CNN. Ingen republikan i USA:s historia har valts till president utan att vinna delstaten, som har 18 elektorsröster. Totalt uppgår elektorsrösterna till 538, vinnaren behöver minst 270.

Florida, med 29 så kallade elektorsröster, blir en stor skalp för den som tar hem sydstaten, och den är nästan nödvändig För Romney om han ska vinna hela valet.

Segerviss Romney

Som väntat kunde Romney snabbt koras som segrare i typiska republikanska stater som Kentucky, Indiana, West Virginia och South Carolina när vallokalerna stängt. Obama kunde i sin tur glädjas åt en lika väntad seger i Vermont i nordöst.

Romney landade i Boston där han har sin valvaka. På flygplanet sade han till reportrar att han var nöjd med sin kampanj.

– Vi har satsat allt vi har, vi har kämpat in i det sista, sade Romney enligt CNN. Han sade enligt AFP att han har skrivit ett segertal och att han är säker på att vinna.

– Jag inte bara tror intellektuellt att vi kommer att vinna, utan jag känner det också.

Kent Härstedt, riksdagsledamot (S) och vice ordförande i den svenska OSSE-delegationen, är på plats i USA tillsammans med ett hundratal andra valobservatörer från ett 30-tal länder för att övervaka valet i landets vågmästar-delstater.

Inget fuskande

Under tisdagen besökte han och riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) vallokaler i Virginia och Washington – och har slagits av hur långa köer som många väljare tvingats stå i.

– Vi har inte förväntat oss, och inte heller sett, något valfusk. Men i en så utvecklad demokrati är det inte okej att man ska behöva vänta i två-tre timmar för att få lägga sin röst, det är inget som gynnar ett högt valdeltagande. I Virginia är det väldigt kallt, och det gör ju att vissa ger upp, säger han till TT på telefon från Washington.

– Samtidigt är jag imponerad över det amerikanska folkets tålamod, det har inte klagats mycket på de platser jag har varit på.

Enligt Kent Härstedt är orsaken till att OSSE är på plats i USA främst att Ryssland inte hade accepterat valobservatörer om inte USA också hade sagt ja till detta.

– Vi utför inte en valbevakning på samma sätt som om det vore Ryssland eller Vitryssland, här finns också andra kritiskt granskande, oberoende observatörer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm/Chicago TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro