ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jämställdhet ökar våldet på krogen

Metro Malmö · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jämställdhet ökar våldet på krogen Förbudet mot olika åldersgränser för män och kvinnor på krogen har bidragit till ökningen av våldsbrott i Stockholms city. Den slutsatsen dras i en rapport om helgvåldet som sammanställts av citypolisen. ­Unga män är ofta mer våldsbenägna, de är inte lika mogna och har inte den sociala kompetensen. När de släpps in bidrar det till större risk för våld, säger Mats Rindborn, ansvarig för krogar och våld i Katarina närpolisområde. Sedan den 1 juli i fjol är det inte tillåtet för krogarna att ha insläppsregler av typen "hon 18, han 21" ­ det är otillåten könsdiskriminering. Resultatet har blivit att många restaurangägare har sänkt åldersgränsen för män till den nivå som har gällt för kvinnor. Därmed släpper man in yngre män, som ofta är mer våldsbenägna och sämre på att hantera alkohol. Kan man säga att större jämlikhet på krogen leder till mer våld?

­Ja, i de fall där man flyttar ner åldersgränsen så att man släpper in yngre män. Det tycker jag absolut, säger Mats Rindborn. Han efterlyser skärpt kontroll av nykterheten, särskilt på de krogar som har 18-årsgräns. Mats Hulth, vid på Sveriges hotell- och restaurangföretagare, tycker ändå att det är bra med jämlika åldersgränser. ­Om polisen och krogarna

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Malmö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro