ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jämställdheten stannar i styrelserummen

Jenny Sköld · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014

Det har blivit mer jämställt i styrelserummen – men de manliga cheferna sitter kvar. Forskare har för första gången kartlagt effekten av de norska kvoteringslagarna, som infördes för över 10 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tack vare reglerna har norska börsnoterade bolag i dag världens mest jämställda styrelser. Forskarna konstaterar också att rekryteringsprocessen blivit mer professionell – fler kommer in på grund av sina meriter än för att de tillhör "rätt" nätverk.
Tack vare reglerna har norska börsnoterade bolag i dag världens mest jämställda styrelser. Forskarna konstaterar också att rekryteringsprocessen blivit mer professionell – fler kommer in på grund av sina meriter än för att de tillhör "rätt" nätverk.Foto: All Over Press

Kvinnor på 40 procent av postera i de börsnoterade bolagsstyrelserna. Annars blir det näringsförbud. Sådana är de kvoteringsregler som infördes i Norge för lite mer än tio år sedan. När forskare vid handelshögskolor i Norge och USA nu har utvärderat effekten av reglerna blir det både ris och ros.  

– Om man tillsätter 40 procent med kvinnor så kan det fortfarande vara männen som dominerar. Om man ser hur det brukar fungera i blandade grupper kan jag tänka mig att männen kanske då ändå bestämmer 80 procent. Den manliga normen bryts inte då. En kvinnlig VD kan ha större frihet att bryta normen än kvinnor i styrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro