ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jan Björklund i stor intervju: "M och C har en märklig asylpolitik"

Linnea Bergman · 26 Apr 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
"Engelska skolan har en skarp profil med ordning och studiedisciplin. Det tyckte vi passade vår son."

"Engelska skolan har en skarp profil med ordning och studiedisciplin. Det tyckte vi passade vår son." Foto: Julio C Saint Just. Nedan följer Metros stora intervju.


Liberalerna har backat tre val i rad. I en stor intervju berättar partiledaren Jan Björklund om sin kritik mot allianskollegornas migrationspolitik, varför han valde Engelska skolan till sin son och vem som egentligen är roligast i Alliansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Senhösten 1944 tog sig en 23-årig kvinna över gränsen från det ockuperade Norge till Sverige på skidor. Hon skulle senare bli mamma till Jan. Samma Jan som i dag är partiledare för Liberalerna.

När Jan Björklund ska berätta om sin ideologiska hemvist börjar han gärna där. Med mammans flykt från Norge och sin egen uppväxt i lilla Skene i Västergötland. En plats där textilindustrin stod i fokus och de politiska åsikterna ofta skiftade i olika nyanser av rött.

– Mamma upplevde att hennes hemland Norge och Västeuropa blivit befriat av USA och England. Hon kunde inte förstå den här anti-amerikanismen som Palme och socialdemokraterna stod för. Det har präglat min världsbild rätt mycket, säger Jan Björklund.

Liberalernas partiledare förknippas till stor del med skolan. Keps- och mobilförbud. Ordning och reda. Den forna militären i ett korståg mot ”flumskolan”.

I berättelsen om hans eget liv gör lärare med höga krav skillnad. Även sonen till en textilarbetare med sju år i folkskolan kunde lyckas. Ta sig bort från fabriksgolvet. Till och med bli partiledare.

– Med en mera flummig skola hade jag inte varit här i dag. Det fanns bokhyllor i varenda hem i Skene, men det fanns inga böcker i dem. Det fanns släktfotografier och vaser, men inga böcker, säger han.

I dag har Jan Björklund själv två tonårssöner. Han drar paralleller till den egna familjen för att förklara hur han ser på skolans roll i hem där föräldrarna inte har studievana.

– Jag och min fru är otroligt på om att de ska läsa läxor, förbereda sig inför prov och vi är med och hjälper dem och förhör dem. Det spelar en väldigt stor roll vilken attityd och inställning föräldrarna har, men för att vi ska få ett mer jämlikt samhälle måste skolan ha väldigt höga krav på alla. Annars blir det föräldrarnas bakgrund som avgör, säger han.

Vad var viktigt när ni själva valde skola?

– Det var helt oviktigt om det var kommunalt eller friskola. Vi tittade på hur man arbetade och vad som passade. Som vanligt när man har två barn så är de väldigt olika varandra. En av dem har exempelvis gått i Engelska skolan. Engelska skolan har ju en skarp profil av att vara mycket ordning och studiedisciplin. Det tyckte vi passade, säger Jan Björklund.

Foto: Julio C Saint Just

Inför valet 2018 tar migration plats bredvid skolan som de frågor partiet främst vill fokusera på.

2002 var det ett vinnande koncept. Krisande opinionssiffror vändes efter ett förslag om språktest för medborgarskap.

Nu krisar partiet igen. Siffror runt fyraprocentssträcket. Val efter val med lägre stöd. Förra året utkämpades en utdragen partiledarstrid.

Frågan är om Jan Björklund kan vända den liberala skutan.

Samtidigt som Liberalerna riktar blickarna mot migration finns en spricka i Alliansen som gäller just flyktingpolitiken. Något som Jan Björklund själv inte hymlar med.

– Nu säger Moderaterna att de vill ifrågasätta själva asylrätten. Medan Centerpartiet vill låta 9 000 afghaner som inte har asylskäl stanna. Jag tycker både de inställningarna är märkliga. Jag är kritisk både till de som vill slopa asylrätten men också till de som vill att stora grupper ska stanna som inte har något asylskäl, säger han.

Ni vill bland annat se nya anställningsformer med lägre ingångslöner för nyanlända. Kan inte det bidra till ett a- och b-lag på arbetsmarknaden?

– Det är i dag vi har ett b-lag. De lever på bidrag i Rinkeby, Biskopsgården och Rosengård. Många går på bidrag hela livet och är i ett utanförskap. Då är det bättre att de får ett jobb att gå till, en gemenskap och en inkomst – även om den är låg, säger Jan Björklund.

Liberalernas partiledare förespråkar utbildning – men inte i alla lägen. För en del nyanlända är anställningsformer med lägre ingångslöner en bättre väg att gå, menar han.

– Att tro att människor mitt i livet, som knappt har någon utbildning i bagaget, ska klara av att ta en studentexamen. Det är inte realistiskt. De som kan ska göra det, men många kommer att hamna utanför, säger han.

Inför höstens regeringsbildning har Liberalerna gått ut med att de inte vill medverka till att Vänsterpartiet återigen får ”för stort” inflytande över svensk politik. De vill heller inte ingå i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

För Jan Björklund är ställningstagandet både politiskt och personligt. Han och hans fru fick själva inga biologiska barn. De två sönerna är adopterade från Sydkorea.

– Vi var rädda när de var små att de skulle drabbas av en massa fördomar. Men det får jag säga att de inte gjort. Det är väldigt positivt. Men den rädslan hade vi verkligen, säger han i dag.

På Liberalernas egen hemsida beskriver han sin största rädsla så här:

”Att mina adopterade barn skulle utsättas för fördomar på grund av sin bakgrund. De ska veta att deras pappa aldrig kommer att medverka till att Sverigedemokraterna får makt i vårt land.”

Jan Björklund säger att han förespråkar ett ökat samarbete om det parlamentariska läget skulle kräva det. Men vad det innebär i praktiken är mer oklart.

Jag vill betona att det handlar om att Alliansen samarbetar över blockgränsen, inte om att bryta upp Alliansen, säger han.

Jan Björklund bär mörkblå kostym. Blå slips. Bruna skor. Han gestikulerar. Avbryter ibland innan frågan hinner ställas klart. Förklarar. Då och då ler han så att den karakteristiska gluggen mellan tänderna syns. En underfundig humor skymtar fram. Den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund som avgick 2015 brukade kallas ”Alliansens roligaste”.

Vem har tagit över den rollen nu?

– Nu är det jag, säger Jan Björklund och skrattar.

Skulle du säga det?

– Konkurrensen är inte så hård… (skratt) Nej, allvarligt talat. Vi trivs väldigt bra och har roligt ihop. Politik och samhällsfrågor är i grunden så pass allvarligt, det handlar om människors vardag och förutsättningar. Man måste också kunna skoja ibland också.

I höst har Jan Björklund suttit elva år på sin post. Liberalerna har minskat tre val i rad. Två av valen under Jan Björklunds ledning.

Vad är det som tyder på att det skulle gå annorlunda den här gången?

– Det är riktigt att när vi satt åtta år i regering så backade vi. Det gjorde alla allianspartier under regeringsåren. Det är tufft att sitta i regering. Men nu går vi till val på ett nytt program. Jag menar att det är skolan och integrationen, som vi fokuserar på, som är Sveriges två viktigaste framtidsfrågor.

Om Liberalerna skulle backa igen. Kan du sitta kvar då?

– Den frågan är hypotetisk. Vi tänker gå fram.

pil
Fakta: Jan Björklund

Ålder: 56 år.Bor: Villa i Bromma.Familj: Frun Anette och tonårssönerna Jesper och Gustav.Bakgrund: Officersexamen och yrkesofficer i försvaret under tolv år. Borgarråd i Stockholm. Utbildningsminister i alliansregeringen mellan 2007-2014.Senast lästa bok: ”Vasadrottningen”. En biografi över Katarina Stenbock, Gustav Vasas tredje hustru.Lyssnar helst på: Allt mellan Beyoncé och Frank Sinatra.Favoritmat: Varierar; inne i en sushi-period. Till sommaren en köttbit från grillen.Det vet de flesta inte om mig: Att jag ville bli historielärare som ung.En person som inte är politiker som jag har som förebild: Janne Andersson, förbundskapten i landslaget. Hans ledarstil inspirerar mig.Största passionen förutom politiken: Mina söner, Jesper och Gustav. Och min fru Anette såklart!

pil
Tre korta till Jan Björklund:

Om du skulle beskriva Liberalerna med tre ord, vilka skulle det då vara?

– Frihet, kunskap, integration.

Vilket annat parti är era huvudmotståndare i valet?

Socialdemokraterna och den nuvarande regeringen är huvudmotståndare om regeringsmakten. Men ideologiska huvudmotståndare är snarast de två ytterlighetspartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

I vilken fråga som Liberalerna driver tror du att människor har minst koll på vad ni vill?

– Minst koll på? Ja, det är ju många… Jag tror inte att så många känner till vår fiskeripolitik till exempel.

pil
Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och på metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro